Aflată dintotdeauna în calendarul popular românesc, sărbătoarea iubirii și dragostei cu specific românesc  a fost „resuscitată” în zilele noastre și răspunde ca o replică sărbătorii Sfântului Valentin.

Sărbătoarea își are rădăcina în tradițiile dacice și în credința într-un zeu al iubirii, a cărui cinstire pe 24 februarie marca simbolic și începutul primăverii, când natura se trezește la viață, ursul iese din bârlog, păsările își fac cuiburile, iar omul participă activ și afectiv la reînvierea naturii. Dragobetele, fiu al Dochiei, patronul dragostei și a bunei dispoziții, este întruchipat ca un fecior frumos și iubăreț „nevoie mare”, care le face pe tinerele fete să-și „piardă mințile”. În ziua sărbătorii de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și de zicala „Dragobetele sărută fetele”. În creația și folclorul popular, sunt multe credințe și obiceiuri legate de această zi. Se crede că participanții la ritualuri vor fi feriți de boli tot anul, iar gospodarii vor avea un an îmbelșugat.

Dor… de Dragobete. Sub acest generic, la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, elevii claselor X D și XI C, coordonați de prof. Gabriela Pop și prof. Cadleț Ana Mihaela, au prezentat un inedit program artistic interactiv, în care s-a îmbinat armonios versuri și melodii ale căror tematică a fost dragostea. Au moderat activitatea elevii: Sorina Mateș și Sergiu Sârcă. După o prezentare ppt a sărbătorii și semnificației sale, Radu Ilea din cls XI C a interpretat piesa „Cele două cuvinte”a cunoscutei formații Taxi, creând o atmosferă specifică acestei sărbători. Pentru antrenarea spectatorilor la marcarea evenimentului, a circulat în sală o „Drago – Felicitare”, în cuprinsul căreia tinerii au scris mesaje despre iubire adresate unei persoane dragi, care au fost citite la sfârșit. Un alt moment muzical de referință l-au realizat Ina Rus și Cristi Bercean, care au interpretat melodia„ Say Something” - Cristina Aguillera. O remarcă specială pentru o voce specială a Inei Rus, care a fost selectată pentru concursul „Next Star” . A avut loc apoi o nouă prezentare ppt. a evenimentului, după care, în model Karaoke, au fost interpretate de către toți participanții melodii cunoscute de muzică ușoară, având ca subiect iubirea. Continuând metoda interactivă, în cadrul momentului „Fii poet de Dragobete” doritorii și-au etalat talentul și creativitatea, alcătuind, pe baza unor cuvinte date, versuri. Cultura muzicală a fost testată la proba „Recunoaște interpretul”. După primele fraze muzicale, trebuia menționat numele interpretului, după care melodia a fost cântată integral de toți actorii. A fost un spectacol reușit, pe gustul și așteptările tinerilor, care s-a încheiat, nu se putea altfel, cu melodia „ Te iubesc” – Direcția 5, în interpretarea Inei Rus și a lui Radu Ile.