În organizarea Uniunii Femeilor din Bihor, filiala Aleșd, luni, 30 octombrie 2017, în sala de ședințe a Primăriei Aleșd, s-a desfășurat o interesantă și plăcută activitate de promovare a tradițiilor culinare și a produselor ce se găsesc în cămara bunicii.

 

În preambulul activităţii, prof. Manuela Dulcă, președinta filialei Aleșd a Uniunii Femeilor Bihor, a realizat o frumoasă imagine a femeii în general și a celei din mediul rural în special, insistând asupra multiplelor sarcini care îi revin în calitate de soție, mamă, gospodină și salariată. A omagiat hărnicia și strădania de a asigura confortul familiei valorificând cu multă măiestrie roadele toamnei pe care le transformă în tot felul de bunătăți, ce sunt frumos aranjate pe rafturile din cămara bunicii. Deși cu toții suntem beneficiarii acestor bunătăți pe care le apreciem pentru gusturile lor deosebite, nu cunoaștem secretele rețetelor. În intervenția sa, Tamara Urs Hadadea, bibliotecară la Biblioteca orășenească „Octavian Goga”, parteneră  Uniunii Femeilor Aleșd, a realizat o interesantă pledoarie pentru produsele culinare tradiționale și a rețetelor uitate sau neștiute. A prezentat cărți cu rețete selectate pentru toate gusturile și preferințele, cărți pentru prepararea conservelor de casă, murături, zacuscă, prepararea și conservarea cărnii, patiserie și dulciuri de casă. O altă serie de cărți au fost pentru o alimentație corectă, pentru diferite diete și afecțiuni etc. De asemenea, a prezentat cartea „Poveștile bucătăriei românești - Ardealul”, câteva preparate din cuprinsul cărții fiind oferite spre degustare: rătișe, zacuscă de mai multe feluri, plăcintă, tăști cu prune, cornulețe fragede cu miere de prune, murături, acrituri, slănină, ceapă roșie, brânzeturi etc. „Pâinea se află întotdeauna în centrul atenției. Respectul pentru „pâinea cea de toate zilele”, pentru care ne rugăm „dă-ne-o nouă astăzi” a devenit aproape mistic și a impus norme severe de comportament. Întotdeauna se trasa o cruce imaginară pe pâine înainte de a fi tăiată, crucea reprezentând o simbolistică aparte. În credința noastră creștină, pâinea prefigurează un OM. Omul Dumnezeu: Hristos - cel care s-a frânt întregii lumi, ca aceasta să nu mai flămânzească niciodată.”  La final, s-a prezentat o broșură cu „Bucate tradiționale” din zona noastră, editată de Centrul de Turism Aleșd. În încheierea expozeului, Tamara Urs Hadadea a spus: „Dacă țăranul român, înainte de masă își binecuvânta bucatele cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, eu am încheiat cu o parafrazare a lui C. Noica:  Tatăl Nostru, ființa noastră cea de toate zilele, Fă astfel încât faptele și iubirile noastre să aibă un sens  Și ca ziua noastră să țină, AMIN”. A luat cuvântul în continuare Simona Iacob (Leroy) cetățean francez cu rădăcini în Peștiș, care, cu multă nostalgie, și-a amintit de anii copilăriei, de bunici și gustoasele preparate culinare după care tânjește uneori. Prof. Simpronia Mitrea, cu talentul său oratoric de povestitor, a făcut o frescă a zonei sale natale (Hunedoara), cu deosebirile și asemănările în gastronomie. Au fost invitate să ia cuvântul și câteva gospodine care au realizat și expus apetisante produse culinare. Geta Pușcău, o harnică gospodină din Ortiteag, care administrează, alături de soțul său, o frumoasă și bogată gospodărie, prof. Octavia Cozac, care reușește să îmbine cu succes sarcinile de mamă, soție şi gospodină cu cea de profesoară. Au mai expus produse Rozalia Caba și Diana Popa. Momentele de divertisment au fost susținute de profesoara solistă Corina Lele Ionescu, a cărei voce de excepție a înnobilat activitatea și a încântat audiența, cu câteva melodii de muzică populară, legate de obiceiuri și tradiție. Profesoara Laura Kelemen a descrețit frunțile cu câteva proverbe tematice și rețete haioase. În partea a doua a activității, cei prezenți au fost invitați să deguste din bucatele prezentate, apreciind la superlativ aromele și gusturile tuturor produselor. Surpriza activității a fost preparatul cu numele „Ce-i place lui Ionică”, o combinație de ingrediente sănătoase din cămara bunicii, care, amestecate și băgate la cuptor, au dat naștere unui gustos aperitiv. Produsul și denumirea lui l-au avut ca țintă pe primarul orașului, Ioan Todoca, care a apreciat gustosul preparat, sevind două porţii. Întreaga activitate s-a desfășurat într-o atmosferă destinsă și plăcută.