Calendar creștin ortodox: Sfântul Pangrație; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț   

Calendar greco-catolic: Sf. ep. m. Pancrațiu

 

REMEMBER 09 IULIE

1357: Împăratul Carol al IV-lea pune piatra de temelie a Podului Carol din Praga.

1520: Aceasta este data primei mențiuni păstrate privind o "hotărnicie" - se referea la fixarea hotarului dintre Țara Românească și Transilvania, în zona din nordul Olteniei.

1595: Astronomul Johannes Kepler a publicat lucrarea "Mysterium cosmographicum", în care menționează șase planete.

1600: Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.

1701: Războiul spaniol de succesiune: Austria înfrânge Franța în Bătălia de la Carpi.

1810: Napoleon anexează Regatul Olandei ca parte a Primului Imperiu francez.

1815: Charles Maurice de Talleyrand-Périgord devine prim-ministru al Franței.

1816: Argentina își declară independența față de Spania.

1850: Președintele american Zachary Taylor moare și este înlocuit de Millard Fillmore care devine cel de-al 13-lea președinte al Statelor Unite.

1850: Profetul persan Báb este executat la Tabriz, Persia.

1877: S–a desfășurat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon.

1900: Regina Victoria și-a dat consimțământul regal privitor la Actul de Constituție a Commonwealth-ului Australian.

1902: Oamenii de știință germani izolează acidul barbituric, substanță ce va sta la baza somniferelor.

1922: Johnny Weissmüller, înotător american originar din Timișoara, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde).

1941: Armata Română încheie operațiunile militare în Nordul Bucovinei, atingând granița existentă între România și URSS în vara anului 1940.

1941: În Transilvania de Nord, atribuită Ungariei fasciste prin Dictatul de la Viena, încep a fi organizate, de către autoritățile maghiare, detașamente de muncă formate din români.

1943: S-a născut Margareta Pâslaru, cântăreață română, realizatoare de emisiuni radio și TV

1943: Invazia aliată în Sicilia va cauza căderea lui Mussolini și-l va forța pe Hitler să anuleze o ofensivă majoră la Kursk.

1945: În Austria se decide acordul aliaților despre cele patru zone de ocupație.

1946: S-a născut Angela Similea, cântăreață română

1947: S-a născut Mirabela Dauer, cântăreață română

1947: Consiliul de Miniștri hotărăște să remită secretarului general al Organizației Națiunilor Unite declarația de intrare a României în forul mondial și de aderare la Carta Națiunilor Unite.

1955: La această dată a fost citit, la Londra, în cadrul unei conferințe de presă, textul declarației ce punea bazele mișcării Pugwash (mișcare a oamenilor de știință pentru pace, dezarmare și securitate); inițiatorii mișcării au fost savanții Bertrand Russel și Albert Einstein, declarația fiind semnată de către Einstein înainte de 18 aprilie 1955, data morții sale.

1958: Un cutremur de 7,8 Mw a avut loc în Golful Lituya, Alaska, provocând un mega tsunami cu înălțimea valului de apă de 525 metri pe marginea golfului Lituya; cinci persoane au fost ucise.

1979: Sonda Voyager 2 a ajuns la maximă apropiere de Jupiter, trecând la 570.000 km de planetă.

1993: Conferința Națională a Frontului Democrat al Salvării Naționale (FDSN) a hotărât schimbarea denumirii partidului în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR)

1997: Pugilistul american Mike Tyson a fost retras temporar din meciurile de box, ca pedeapsă pentru faptul că, înainte cu câteva zile, îl mușcase pe Evander Holyfield de ureche.

2007: În Argentina mai multe orașe au fost afectate de furtuni de zăpadă și viscole, într-o țară în care acest fenomen meteorologic este foarte rar. A fost pentru a treia oară când un fenomen de genul acesta s-a întâmplat în Argentina. Prima dată a fost în 1912, iar cea de-a doua a fost în 1918. Mulțimi de oameni s-au adunat pe străzi și în parcurile din toată țara pentru a experimenta zăpada, pentru cei mai mulți pentru prima dată în viața lor.

2011: Sudanul de Sud și-a câștigat independența față de Sudan, în urma referendumului din ianuarie.

2018: În Japonia, ploile abundente aduse de un taifun au produs inundații, alunecări de teren, au distrus case, drumuri și linii de cale ferată, în special în regiunile Chugoku și Shikoku; 222 de persoane au murit și 30 au fost date dispărute. Acesta este a doua cea mai mare catastrofă cauzată de inundații din Japonia, după inundația din 1982, când au murit 299 de persoane