Calendar creștin ortodox: Sfântul Apostol Matia; Umblarea pe mare - potolirea furtunii; Duminica nr: 2 

Calendar greco-catolic: Duminica 9 dR (a Umblării lui Isus pe ape). Sf. ap. Matia. [Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), patroana Europei]

REMEMBER 9 AUGUST

378: Bătălia de la Adrianopol. Armata romană a fost înfrântă de vizigoți. Împăratul Valens a murit în luptă. Prima afirmare a cavaleriei pe câmpul de luptă.

1173: A început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa.

1483: Deschiderea Capelei Sixtine din Roma, cu celebrarea unei Liturghii.

1601: A murit Mihai Viteazul, domnitor (n. 1558)

1803: Inventatorul american Robert Fulton a testat o barcă cu aburi experimental, pe fluviul Sena, la Paris. Barca, cu o lungime de 20,1 m, lățime de 2,4 m și o viteză între 4,8 și 6,4 km/h, s-a scufundat. Napoleon Bonaparte nu crede că motorul cu aburi are un viitor.

1810: Napoleon anexează Westfalia ca parte a Primului Imperiu Francez.

1830: Louis Philippe devine regele francezilor în urma abdicării regelui Carol al X-lea.

1842: Se semnează Tratatul Webster–Ashburton, care stabilește granița dintre Statele Unite și Canada la est de Munții Stâncoși.

1902: Eduard al VII-lea și Alexandra a Danemarcei au fost încoronați la Westminster Abbey ca rege și regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

1942: Liderul indian Mahatma Gandhi este arestat în Bombay de forțele britanice.

1945: Orașul japonez Nagasaki este devastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din B-29 Bockscar. 39.000 de persoane au fost ucise.

1965: Parlamentul Malaeziei votează secesiunea Singaporeului de această țară. Astfel, Singapore devine unicul stat din lume care și-a dobândit independența fără voia sa.

1969: A murit Constantin I. Parhon, om de știință român, medic endocrinolog și neuropsihiatru, fondatorul școlii românești de endocrinologie (n. 1874)

1974: În urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford devine președinte.

1990: Anexarea Kuweitului de către Irak este declarată nulă și neavenită de către Consiliul de Securitate al ONU. Acesta solicită retragerea imediată a armatei irakiene din țară.

1991: A murit Cella Delavrancea, prozatoare, fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea (n. 1887)

1991: Procurorul italian Antonino Scopelliti este ucis de 'Ndrangheta în numele mafiei siciliene, în timp ce pregătește cazul guvernului în apelul final al procesului contra mafiei siciliene.

1993: Albert al II-lea jură credință pe Constituția belgiană devenind regele Belgiei.

1999: Președintele rus Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.