Calendar creștin ortodox: Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron

Calendar greco-catolic: Sf. ep. m. Emilian; (Sf. Dominic)

REMEMBER 8 AUGUST

1769: Astronomul francez Charles Messier descoperă cometa 1769 Messier.

1826: Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

1870: A avut loc mișcarea antidinastică de la Ploiești, condusă de Alexandru Candiano-Popescu cunoscută ca Republica de la Ploiești.

1876: Thomas Edison primește brevet pentru șapirograf.

1889: Prin Înaltul Decret Regal 2073, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel, în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

1900: Matematicianul german David Hilbert prezintă o listă de 23 de probleme matematice nerezolvate Congresului Internațional al Matematicienilor de la Paris. Aceste probleme au o influență mare asupra dezvoltării matematicii în secolul XX.

1929: Dirijabilul german Graf Zeppelin începe un zbor-tur în întreaga lume.

1940: A fost declanșată ofensiva aeriană germană asupra Angliei.

1942: Al cincilea film animat a lui Walt Disney, Bambi, a cărui producție a durat aproape cinci ani, are premiera mondială la Londra. Premiera SUA a urmat la 13 august la New York.

1945: La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și–a început lucrările la Nürnberg.

1946: România a fost invitată oficial, de către Guvernul francez, să participe la Conferința de Pace de la Paris.

1963: România semnează „Tratatul privind încetarea experiențelor nucleare în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă”, încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie și URSS.

1969: Fotograful scoțian Iain Macmillan face fotografia iconică care devine imaginea de copertă a albumului Beatles Abbey Road. Fotografia a fost făcută la ora 11:35 și îi arată pe cei patru muzicieni traversând o trecere de pietoni din fața Abbey Road Studios. Primul este John Lennon, urmat de Ringo Starr, Paul McCartney în picioarele goale și George Harrison. În timpul sesiunii foto, care a durat șase minute, Macmillan a realizat șase fotografii; a cincea dintre ele, cea în care membrii trupei merg la unison, a fost aleasă pentru coperta celui de-al unsprezecelea album de studio.

1974: Președintele Richard Nixon, într-o emisiune de televiziune, își anunță demisia din funcția de președinte al Statelor Unite, care va avea loc oficial a doua zi la prânz.

1981: Președintele american, Ronald Reagan, a ordonat producerea bombei cu neutroni.

1990: Irakul ocupă Kuweit și statul este anexat Irakului. Acest lucru va duce la izbucnirea Războiului din Golf.

1994: Prim-ministrul israelian Itzhak Rabin vizitează Iordania pentru prima dată.

1996: A apărut primul număr al revistei lunare Dosarele istoriei, apărută până în aprilie 2007.

2000: În cadrul Festivalului Internațional de Teatru – „Shakespeare” de la Gdansk, Polonia, Teatrul Național din Craiova a prezentat spectacolul „Timon din Atena”, în regia lui Mihai Măniuțiu, cu actorul Ilie Gheorghe în rolul principal.

2008: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing.

2014: Organizația Mondială a Sănătății declară o problemă internațională de îngrijorare pentru sănătatea publică în ceea ce privește Epidemia de Ebola din Africa de Vest.