Calendar creștin ortodox: Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Sâmbăta morților – moșii de iarnă)

Calendar greco-catolic: Cei 42 m. din Amoreea. Pomenirea tuturor morților

 

REMEMBER  06 MARTIE  

1475: S-a născut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect și poet italian, recunoscut ca cel mai de seamă artist renascentist (d. 1564)

1521: Fernando Magellan ajunge la Guam.

1836: Bătălia de la Alamo - 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13 zile împotriva a mii de soldați mexicani conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

1853: Opera Traviata, de Giuseppe Verdi are premiera la Veneția.

1869: Dimitri Mendeleev prezintă prima variantă a tabelului periodic al elementelor Societății Ruse de Chimie.

1883: Legea pentru aderarea României la Convenția Internațională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

1897: A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică și sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineața de duminică și alte 14 sărbători pe an.

1919: Ungariei i se înmânează hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris (Nota Vyx) privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.

1930: A avut loc, la cinematograful Capitol din București, premiera filmului documentar Viața unui oraș, reintitulat ulterior Viața începe mâine, realizat de regizorul Jean Mihail; filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului.

1941: A avut loc, la Opera Română din București, premiera operei Alexandru Lăpușneanu, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă românești.

1945: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deținute de comuniști).

1948: A fost înființat Teatrul Alexandru Davila din Pitești.

1948: A fost creată Organizația Maritimă Internațională (OMI) – instituție specializată a ONU.

1951: La New York începe procesul lui Ethel și Julius Rosenberg care sunt acuzați de spionaj atomic pentru Uniunea Sovietică.

1953: Gheorghi Malenkov îi succede lui Stalin ca premier și Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

1957: Ziua națională a Republicii Ghana (fosta Coastă de Aur); aniversarea proclamării independenței.

1964: După moartea tatălui său, Paul I, Constantin al II-lea devine rege al Greciei, ultimul rege al monarhiei grecești.

1967: Fiica lui Iosif Stalin, Svetlana Allilueva, a depus o cerere oficială de azil politic la ambasada americană din India.

1989: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic anunță abolirea „doctrinei Brejnev”, afirmând că viitorul fiecărei țări est-europene se află „în propriile ei mâini”.

1992: Virusul „Michelangelo” a început să afecteze calculatoarele.

1993: A fost semnată, la Istanbul, „Convenția privind cooperarea în domeniile culturii, învățământului, științei și informațiilor în zona Mării Negre”.

1994: Controversatul sondaj de opinie „La sfat cu poporul” din Republica Moldova, ale cărui rezultate sunt invocate de către autorități în calitate de argument pentru fortificarea „statalității” Republicii Moldova.

1997: Tabloul lui Pablo Picasso, Cap de femeie, este furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu.