Calendar creștin ortodox: Sfântul Ștefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh; Dregătorul bogat - păzirea poruncilor – Duminica nr: 4 – dezlegare la pește

Calendar greco-catolic: Duminica 30 dR (a Tânărului bogat). Sf. cuv. Ștefan cel Nou; Sf. m. Irinarh; (Sf. Caterina Labouré)

REMEMBER 28 NOIEMBRIE

1520: Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.

1811: Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, al lui Beethoven are premiera la Gewandhaus în Leipzig.

1812: Bătălia de la Berezina, cu înfrângerea trupelor lui Napoleon.

1877: Căderea Plevnei. După încercarea nereușită de a sparge încercuirea Plevnei, generalul Osman-Pașa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce.

1905: Naționalistul irlandez Arthur Griffith pune bazele mișcării politice radicale Sinn Fein.

1912: Albania își declară independența față de Imperiul Otoman.

1918: Consiliul General al Bucovinei adoptă moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei cu Regatul României.

1919: România semnează la Washington o serie de acorduri internaționale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore și a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale, vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor și copiilor, munca femeilor înainte și după naștere.

1920: A apărut la București săptămânalul Adevărul literar și artistic, continuator al Adevărului ilustrat. Fondator: Constantin Mille.

1943: Premierul britanic Winston Churchill, președintele american Franklin Delano Roosevelt și dictatorul sovietic Stalin s-au întrunit la Teheran (Iran). Se stabilește deschiderea unui al doilea front în Europa.

1969: The Rolling Stones își lansează albumul Let It Bleed.

1979: Un avion McDonnell Douglas DC-10 al Air New Zealand se prăbușește pe Muntele Erebus situat pe Insula Ross, Antarctida. Toate cele 257 de persoane aflate la bord mor. Era zborurilor turistice comerciale pe continent se încheie.

1987: Un Boeing 747 al South African Airways având 159 de persoane la bord se prăbușește în Oceanul Indian în timp ce încerca o aterizare de urgență în Mauritius în urma unui incendiu.

1989: Revoluția de Catifea: În Cehoslovacia încep negocierile între Forumul Civic și administrație.

1991: Osetia de Sud își declară independența față de Georgia.

1994: Norvegienii resping aderarea țării la Uniunea Europeană, printr-un referendum.

2004: Într-un accident minier din Republica Populară Chineză 166 mineri sunt blocați în subteran în mina de cărbune Chenjiashan situată în nordul țării, în provincia Shaanxi.