Calendar creștin ortodox: Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei (Dezlegare la ulei și vin)

Calendar greco-catolic: Sf. papă m. Clement; Sf. Petru al Alexandriei

 

 

REMEMBER 24 NOIEMBRIE 

1473: Ștefan cel Mare cucerește Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor).

1843: Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională" la Academia Mihăileană din Iași, în care definește istoria și rolul ei în cristalizarea conștiinței naționale.

1859: A fost publicată "Originea speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Robert Darwin (1809-1882).

1874: Americanul Joseph Farwell Glidden a inventat sârma ghimpată.

1879: Italia a recunoscut independența României. S-au stabilit relațiile diplomatice dintre cele două state (24 noiembrie-6 decembrie).

1919: Coalizarea Partidului Național Român, Partidului Țărănesc, Partidului Naționalist–Democrat, Partidului Țărănesc din Basarabia și a altor grupări mici în "Blocul Parlamentar democratic".

1927: Moare, la București, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu, de angine streptococice cu septicemie, aparent în urma unei operații de amigdalită, iar în funcția de președinte al Partidului Național Liberal este numit Vintilă I. C. Brătianu. Moartea lui Ion I.C. Brătianu a deschis calea unei instabilități politice în România interbelică.

1963: Lee Harvey Oswald, asasinul președintelui Kennedy, este ucis de Jack Ruby, proprietar al unui club de noapte.

1970: Vizita oficială în Marea Britanie a președintelui Consiliului de miniștri, I.Gh. Maurer; este primit de regina Elisabeta a II-a și poartă convorbiri cu primul ministrul Harold Wilson.

1974: Sunt descoperite în Etiopia fosilele unei femei preistorice (Australopithecus afarensis), botezate "Lucy" (după piesa "Lucy in the Sky with Diamonds" a trupei The Beatles), despre care se crede că face parte dintre strămoșii omului.

1989: În ciuda evenimentelor din țările vecine, Nicolae Ceaușescu este reales, cu unanimitate de voturi, în funcția de secretar general al PCR.

1989: Revoluția de Catifea: Secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Miloš Jakeš, demisionează.

2000: Se lansează consola de jocuri video Sony PlayStation 2 în Europa.

2019: Președintele Klaus Iohannis a câștigat un al doilea mandat de președinte al României cu 66,09%, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, iar reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, a obținut 33,91%. Prezența la vot a fost de 54,86%.