Calendar creștin ortodox: Sfântul Proroc Avdie (Dezlegare la ulei și vin)

Calendar greco-catolic: Sf. pf. Avdie; Sf. m. Varlaam.

 

REMEMBER 19 NOIEMBRIE 

1377: Prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 - 1382), prin care brașovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca și cheltuiala lor proprie".

1493: Cristofor Columb descoperă Porto Rico.

1703: Omul cu masca de fier, legendarul prizonier politic francez moare la Bastilia.

1819: Muzeul Prado din Madrid este inaugurat.

1850: Alfred Tennyson este numit de către regina Victoria Poet Laureate.

1861: Se încheie Conferința natională a fruntașilor politici români din Banat, ținută la Timișoara, la care se adopta o moțiune prin care se cere autonomia Banatului față de Ungaria, teritoriul acestuia urmând să fie numit "Căpitanatul român" sau să fie încorporat Transilvaniei (devenită autonomă).

1939: S-a născut Emil Constantinescu, politician și om de știință român, al 3-lea președinte al României (1996-2000)

1942: Al doilea război mondial: Bătălia de la Stalingrad - forțele rusești sub comanda generalului Georgy Zhukov lansează operațiunea "Uranus", contraatacând și întorcând soarta bătăliei în favoarea trupelor sovietice.

1946: Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere și nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice.

1969: Programul Apollo: Apollo 12 - astronauții americani Charles Conrad și Alan Bean aselenizează în Oceanul Furtunilor și devin astfel a 3-a respectiv a 4-a persoană care pășește pe Lună.

1969: Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol.

1977: Președintele egiptean Anwar El Sadat devine primul lider arab al Orientului Mijlociu care a efectuat o vizită oficială în Israel.

1979: Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen față de cultul personalității creat în jurul familiei Ceaușescu. Drept urmare, în aceeași noapte, Pîrvulescu a fost evacuat din casa în care locuia.

1985: Războiul Rece: La Geneva, președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată.

1998: Tabloul lui Vincent van Gogh, Portretul artistului fără barbă, este vândut la licitație pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.

1999: China lansează prima sa navă spațială, Shenzhou 1.