Calendar creștin ortodox: Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

Calendar greco-catolic: Sf. ep. Patriciu și cei împreună cu el


 

REMEMBER 19 mai

1919: Este înființată organizația neguvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului.

1922: Este înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.

1961: Programul Venera: Venera 1 devine primul obiect creat de om care a zburat spre o altă planetă trecând pe lângă Venus (sonda pierduse contactul cu Pământul cu o lună mai devreme și nu a trimis înapoi nici o dată).

1962: La Madison Square Garden, New York, are loc sărbătorirea zilei de naștere a președintelui american John F. Kennedy. Punctul culminant este atins când Marilyn Monroe cântă „Happy Birthday”.

1971: Uniunea Sovietică lansează sonda spațială Marte 2.

1991: Croații votează în proporție de 93,24% pentru independența țării într-un referendum.

2007: Are loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate sunt împotriva demiterii președintelui.

2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.

2012: Disidentul orb Chen Guangcheng a plecat din China spre Statele Unite, punând capăt disputei diplomatice dintre cele două superputeri.

2016: Un avion Airbus A320 operat de EgyptAir se prăbușește în Marea Mediterană, omorând toți cei 56 de pasageri și 10 membri ai echipajului aflați la bord.

2018: La capela St George de la Palatul Windsor are loc căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle.