Calendar creștin ortodox: Sfânta Macrina

Calendar greco-catolic: Sf. cuv. Macrina; Sf. cuv. Die

 

REMEMBER 19 IULIE

64: Marele incendiu al Romei durează șase zile și trei părți ale orașului sunt îngropate în cenușă.

1877: Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a adresat principelui Carol o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul. Primele unități ale Armatei Române au trecut Dunărea și au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svistov. (19/31)

1900: Se deschide prima linie a metroului din Paris.

1903: Maurice Garin câștigă primul Tur al Franței.

1922: A avut loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (India–România: 5–0).

1922: Judecătorul italian Paolo Borsellino, un luptător dedicat împotriva mafiei, moare în explozia unei bombe de mașină la Palermo. Împreună cu el au fost uciși și cinci agenți din escorta lui.

1931: A murit Nicolae Paulescu, medic român, descoperitorul insulinei (n. 1869)

1954: A fost lansat primul disc single semnat Elvis Presley – That' s All Right.

1965: La Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de secretar general al Partidului. (19/24)

1996: Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă României.

1996: La Atlanta (SUA) se desfășoară a XXVI-a ediție a Jocurilor Olimpice; delegația României cuprinde 168 de sportivi participanți la 18 dintre cele 31 discipline olimpice. Prin numărul de medalii obținute, România se clasează pe locul 14, cu patru medalii de aur, patru de argint și șase de bronz.

2005: Alegeri parlamentare în Burundi.

2013: Alpiniștii Zsolt Török, Marius Gane, Aurel Sălășan și Teo Vlad au cucerit, în premieră românească, vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m.