Calendar ortodox: Sf. Mucenic Platon.

Calendar greco-catolic: Sf. m. Platon și Roman.

Remember 18 noiembrie

1180: Filip al II-lea devine rege al Franței.

1210: Papa Inocențiu al III-lea îl excomunică pe împăratul Otto al IV-lea, care era deja sub interdicția ecleziastică.

1282: Din cauza sprijinului său pentru Vecernia siciliană și ocuparea ulterioară a Siciliei, Papa Martin al IV-lea îl excomunică pe regele Pedro al III-lea de Aragon.

1302: Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremația spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice.

1307: După legenda lui Aegidius Tschudi, arestat pentru nesupunere în fața unui nobil, Wilhelm Tell este condamnat să tragă cu arbaleta într-un măr așezat pe capul fiului său, pentru a-și salva viața.

1494: Regele Carol al VIII-lea al Franței ocupă Florența, Italia.

1626: Bazilica Sfântul Petru din Roma este sfințită de Papa Urban al VIII-lea, după o perioadă de construcție de 120 de ani.

1730: Frederic al II-lea (cunoscut ca Frederic cel Mare), rege al Prusiei acordă pentru prima dată grațierea regală și eliberarea din detenție.

1812: Războaiele napoleoniene: Bătălia de la Krasnoi se încheie cu înfrângerea Franței, dar modul în care a condus armata mareșalul Franței Michel Ney îl face să devină cunoscut drept „cel mai curajos dintre curajoși”.

1840: Premieră la Iași, a comediei "Farmazonul din Hârlău", prima scriere dramatică a lui Vasile Alecsandri, pusă în scenă de Costache Caragiale.

1864: Este discutată și aprobată în Consiliul orașului, nouă stemă a Capitalei, având ca element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, desemnat patronul orașului.

1874: România a aderat la Convenția internațională pentru îmbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie (Crucea Roșie), încheiată la 10/22 august 1864, la Geneva.

1883: Orarul căilor ferate americane a fost standardizat, fixându-se un singur fus orar pe întreg teritoriul Statelor Unite.

1905: Prințul Carl al Danemarcei devine regele Haakon al VII-lea al Norvegiei.

1916: Bătălia de la Somme, bătălia cu cele mai mari pierderi din Primul Război Mondial, se încheie la egalitate, după 140 de zile de lupte.

1926: George Bernard Shaw refuză sa accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: „Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.

1928: Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, și-a făcut pentru prima oară apariția la Colony Theatre din New York, în filmul intitulat „Steamboat Willie”.

1963: Premiera filmului istoric „Tudor”, în regia lui Lucian Bratu, film de referință în istoria cinematografiei românești. Pelicula evocă Revoluția de la 1821.

1963: Primul telefon cu taste este introdus în circuitul comercial din SUA.

1965: Conciliul Vatican II adoptă constituția Dei Verbum, despre revelația divină.

1976: Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege care viza instaurarea democrației, după 37 de ani de dictatură.

1978: România intră, ca membru deplin, în Biroul „Grupului celor 77” din cadrul UNESCO.

1978: Are loc sinuciderea în masă din Jonestown - Jim Jones a determinat pe 900 de membri ai sectei sale să comită omoruri și să se sinucidă la Jonestown, în Guyana, după ce unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.

1991: În timpul războiului de independență al Croației, Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar după un asediu de 87 de zile.

1999: Guvernul României adoptă Ordonanța de Urgență privind înființarea Agenției pentru Protecția Drepturilor Copilului și reorganizarea activității de protecție a copilului, îndeplinind astfel una din condițiile impuse pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

2002: Bursa de Valori București a fost admisă ca membru corespondent al Federației Europene a Burselor de Valori, care cuprinde 31 de membri plini și 8 asociați din rândul burselor mari din Europa.

2002: Se deschide primul Muzeu de matematică din lume la Gießen, Germania.

2013: NASA lansează sonda spațială MAVEN pentru a studia atmosfera planetei Marte.