Calendar creștin ortodox: Sfânta Muceniță Tatiana

Calendar greco-catolic: Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia

 

REMEMBER 12 IANUARIE

1483: Căsătoria Olenei, fiica lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, cu Ivan, fiul și moștenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

1840: Eforia Școalelor dă actul prin care se decide că țiganii au dreptul de a învăța alături de toți ceilalți cetățeni.

1878: Războiul de Independență: trupele române, ocupă Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetății Vidin.

1880: Olanda recunoaște independența României.

1908: Un mesaj radio pe distanță lungă a fost trimis pentru prima oară din Turnul Eiffel.

1929: La Radio este lansată prima emisiune „Ora copiilor”

1932: Are loc premiera filmului „Chemarea dragostei”, care prezintă povestea unei fete de țară sedusă de un boier cinic și aruncată în „vâltoarea metropolei”. Zbuciumul fecioarei abandonate era punctat de diverse arii de operă și pagini folclorice asigurate de popularul Zavaidoc.

1943: Trupele sovietice fac prima breșă în încercuirea germană a orașului Leningrad

1950: URSS reintroduce pedeapsa cu moartea pentru spionaj și sabotaj.

1951: Intră în vigoare Convenția cu privire la prevenirea și reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 9 decembrie 1948. România a aderat la Convenție la 3 noiembrie 1950.

1957: Crearea Conferinței permanente a puterilor locale și regionale din Europa (azi Congresul puterilor locale și regionale din Europa), reunind în cadrul Consiliului Europei aleșii colectivităților locale și regionale.

1984: În Egipt a reînceput procesul de restaurare a marilor piramide

1990: Zi de doliu național în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989

1990: La București se desfășoară un miting în care se cere reintroducerea pedepsei capitale; cu acea ocazie eșuează încercarea lui Dumitru Mazilu de a prelua conducerea Consiliului FSN și a-l înlătura pe Ion Iliescu de la putere

1991: Congresul american a răspuns pozitiv demersului propus de președintele George W. Bush, de a lua parte la confruntările militare din Golful Persic

1995: La Trenton, New Jersey, are loc prima audiție a lucrării compozitorului de origine română, Sabin Păutza, scrisă cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere a lui Martin Luther King jr.

1998: Un numar de 19 țări europene, între care și România, semnează, la Paris, Protocolul privind interzicerea clonării umane – primul text de drept internațional constrângător elaborat în acest domeniu

1999: Greva minerilor din Valea Jiului. Liderii minerilor cer venirea președintelui Emil Constantinescu în Valea Jiului.

2001: Intră în vigoare Acordul bilateral între Polonia și Kazahstan privind obligativitatea vizelor.

2010: Cutremurul din Haiti.