Calendar creștin ortodox: Cuviosul Antipa de la Calapodești; Sfântul Grigorie al Nisei - Predica la Duminica după Botezul Domnului - Duminica nr: 2 

Calendar greco-catolic: Sf. Ier. Grigorie, episcopul Nyssei, Sf. Ier. Dometian, episcopul Meletinei, Sf. Marcian.

REMEMBER 10 ianuarie

1475: Bătălia de la Podul Înalt: Victoria de la Vaslui prin care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Pașa.

1545: Se tipărește, la Târgoviște, „Molitvelnicul” lui Dimitrie Liubavici și se reia activitatea tipografică în Transilvania.

1661: Nicolae Milescu a tradus, din grecește, „Cartea cu multe întrebări”.

1810: Napoleon Bonaparte divorțează de prima lui soție Joséphine.

1839: Gheorghe Asachi publică la Iași, în tipografia Albinei Românești, lucrarea „Atlas românesc geografic”, format din 8 hărți, primul de acest gen în literatura de specialitate.

1863: Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra.

1880: Gruparea liberală în frunte cu Gheorghe Vernescu („liberalii sinceri”), de orientare politică conservatoare, părăsește Partidul Liberal, constituindu-se ca grupare politică de sine stătătoare în Partidul Liberalilor Sinceri.

1946: Are loc prima Adunare Generală a ONU, la Central Hall Westminster, Londra. Participă toți reprezentanții celor 51 de națiuni, membre cu drepturi depline ale ONU.

1949: Au fost lansate discurile de vinilin de către CBC (45 rpm) și Columbia (33,3 rpm).

1949: În Japonia, este stabilită legal ziua de muncă de 8 ore.

1966: A avut loc premiera filmului „Duminica la ora 6”, în regia lui Lucian Pintilie, care a câștigat Premiul special al juriului la Festivalul de la Mar del Plata.

1984: SUA și Vaticanul au restabilit relații diplomatice, după o pauză de 117 ani.

1997: Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991. El a fost acuzat și trimis în judecată pentru subminarea puterii de stat, infracțiuni la legea siguranței pe calea ferata și pentru port ilegal de armă.

2005: A intrat in vigoare, în Italia, legea ce interzice fumatul în public.

2005: Coreea de Nord a declarat că posedă arme nucleare.

2019: La Ateneul Român a avut loc ceremonia oficială de lansare a președinției române a Consiliului Uniunii Europene, prin vizita președintelui Consiliului European Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Colegiului comisarilor. Discursul în limba română ținut de Donald Tusk a impresionat mai multă lume