Calendar ortodox: Sfantul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul   

Calendar greco-catolic: Sf. pf. Naum. Unirea Transilvaniei cu România. Sărbătoare națională. Te Deum.

Remember 1 decembrie:

1640: Portugalia își câștigă independența față de Spania iar João IV devine rege.

1800: Orașul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.

1822: Pedro I este încoronat împărat al Braziliei.

1835: Hans Christian Andersen publică prima sa carte de povești.

1864: Decret privind înființarea „Casei de Depuneri și Consemnațiuni”.

1878: A fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.

1906: La Paris a fost inaugurată prima clădire destinată cinematografului, „Cinema Omnia Pathe”.

1910: În timpul așa-numitei "Epoca de Aur de cercetare a Antarcticii", nava Kainan Maru sub comanda japonezului Shirase Nobu părăsește portul Tokyo spre Antarctica. Expediția durează până la 20 iunie 1912.

1916: Primul Război Mondial: La București s–a instalat administrația militară germană. Valoarea totală a pagubelor provocate de ocupație se ridică, în noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.

1917: Ia ființă „Agenția Telegrafică din Petrograd” (TASS, azi ITAR–TASS ).

1918: Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamă unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României.

1918: Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croația, Dalmația, Voivodina și Bosnia și Herțegovina se unesc în „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor”.

1919: Este investit primul guvern de coaliție din istoria interbelică a României, condus de Alexandru Vaida-Voievod

1919: Inaugurarea Teatrului Național Românesc din Cluj, cu spectacolul "Se face ziuă" și "Poemul Unirii" de Zaharia Bârsan, primul său director. Teatrul Maghiar din Cluj este mutat în „Cercul Teatral” al lui Jenő Janovics, clădire în care își desfășoară de atunci activitatea.

1920: Consiliul orășenesc al orașului Brașov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, ca semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

1925: Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elveția) între Franța, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia și Germania, ce prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.

1934: În Uniunea Sovietică, Serghei Kirov, membru al Biroului Politic, este împușcat mortal de Leonid Nikolaev la sediul Partidului Comunist din Leningrad.

1936: Este inaugurat Arcul de Triumf din București, în prezența regelui Carol al II–lea și a reginei Maria.

1941: Al Doilea Război Mondial: Împăratul Hirohito al Japoniei dă aprobarea finală pentru a iniția războiul împotriva Statelor Unite.

1947: Legația română de la Praga devine ambasadă.

1948: Prin decretul comunist nr. 358 este desființată Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

1953: Rosa Parks a fost arestată la Montgomery, Alabama, SUA, pentru că a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.

1959: Este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare în Antartica. Tratatul este semnat de 12 națiuni, printre care și SUA.

1963: Ridicarea legațiilor româna și britanică de la Londra și de la București la rangul de ambasade.

1990: La Alba Iulia a avut loc ședința solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dată Ziua Națională a României

1990: S-a încheiat operațiunea de săpare a tunelului între Marea Britanie și Europa, unind astfel pentru prima dată continentul european de insulele britanice.

1991: Războiul Rece: alegătorii ucraineni aprobă în mod covârșitor un referendum pentru independența față de Uniunea Sovietică.