Calendar creștin ortodox: Sfântul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul – post

Calendar greco-catolic:  Sf. pf. Naum. Unirea Transilvaniei cu România. Sărbătoare Națională. Te Deum

REMEMBER 1 DECEMBRIE

Ziua Națională a României este sărbătorită anual la 1 decembrie, dată ce marchează un moment foarte important din istoria poporului român. La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România.

Între 1866-1947, Ziua Națională a României era sărbătorită în data de 10 mai, iar între 1948-1989, în data de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Prevederea a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

1544 – În Transilvania, la Brașov, se deschide primul liceu în cadrul căruia învăţământul era bazat pe principii umaniste.

1544 -  La Sibiu este tipărit, de către Filip Moldoveanul, „Catehismul Românesc”, prima carte tipărită în limba română.

1833 – Se naște, la Boian, compozitorul Ştefan Nosievici, fondatorul  Societăţii Filarmonice din Suceava şi dirijorul corului „Sol” , autorul primului studiu folcloric bucovinean : „Despre cântecul poporal român” (1865). A compus : „Drum bun, toba bate”, „Sub o culme de cetate”, publicate în 1885 de Societatea „Armonia”.

1835 -  Îndrăgitul scriitor danez Hans Christian Andersen publică prima sa carte de poveşti. A devenit celebru pentru basmele sale, printre cele mai cunoscute povești ale sale numărându-se „Crăiasa Zăpezilor”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” și „Rățușca cea urâtă”.

1864 - Este emis decretul ce prevedea înființarea „Casei de Depuneri și Consemnațiuni”.

1879 – Este dezvelită statuia lui Ion Heliade Rădulescu în faţa Universităţii din Bucureşti, România, opera sculptorului italian Ettore Ferrari.

1892 – Se naște scriitorul Cezar Petrescu. A fost romancier :„Întunecare”, „Calea Victoriei”, „Năluca”, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința.Totodată, a fost fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924) și membru titular al Academiei Române.

1916 - După retragerea în Moldova a armatei și administratiei românesti, administraţia militară germano-austro-ungară se instalează la Bucureşti. Valoarea pagubelor provocate de ocupaţie se ridică la aproape 18 miliarde lei aur, în noiembrie 1918.

1918 - Transilvania se unește cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei și Țării Românești. La Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a fost convocată Marea Adunare Naţională a Românilor, ale cărei lucrări s-au finalizat cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, votată în unanimitate.

La Adunarea Natională au fost prezenţi peste 1.200 de delegaţi aleşi şi 100.000 de români veniţi să susţină decizia de formare a României Mari. Lucrările au fost deschise de Gheorghe Pop de Băsești, ia după el a luat cuvântul Vasile Goldiş, care a proclamat unirea într-un singur stat a tuturor românilor. În Rezoluţia Unirii era specificat instituirea unui regim democratic în România, chiar a doua zi fiind alese, cu titlu interimar, forurile de conducere în stat. Autorităţile române au stabilit, după căderea regimului comunist, ca ziua naţională a României să fie data de 1 decembrie.

1919 – Este format un guvern al „Blocului democrat” din România, primul guvern de coaliție din istoria interbelică a țării noastre, prezidat de Alexandru Vaida-Voievod.

1920 – Castelul Bran a fost donat reginei Maria a României  de către Consiliul orăşenesc al oraşului Braşov, ca semn de recunoştinţă pentru contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

1922 - Incepe construcţia  Mausoleului de la Mărăşeşti, România, în două etape. În criptele şi gropile comune se află osemintele a 6 000 de ostaşi şi ofiţeri eroi.  Inaugurarea oficială a monumentului a avut loc la 18 septembrie 1938.

1922 - România devine membru fondator al Uniunii Internaţionale a Căilor Ferate.

1931 – Se naște compozitorul, pianistul și interpretul de jazz Johnny Răducanu, denumit Mr. Jazz Of România.

1936 - Este inaugurat, în prezenţa regelui Carol al II–lea şi a reginei Maria, Arcul de Triumf din Bucuresti.

1948 - Prin Decretul nr. 358, guvernul comunist român dispune ,„revenirea comunităţilor locale (parohii) ale cultului greco–catolic la cultul ortodox român” şi încetarea funcţionării organizaţiilor centrale şi statuare ale cultului greco–catolic, desfiinţarea acestui cult.

1990 - La Alba Iulia are loc şedinţa solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, care devine pentru prima dată Ziua Naţională a României.

1995 - Începe să emită un nou canal al televiziunii naţionale, TV România Internaţional, destinat tuturor românilor din diaspora.