Vreți să vă mențineți hainele preferate în stare bună mai mult timp? Nu sunteți sigur cum să le îngrijiți corect? Fiecare tip de haină necesită spălări diferite și cu cât acordați mai multă atenție etichetelor de rufe, cu atât articolele dvs. vor rezista mai mult.

 

De asemenea, este important să vă uscați, să călcați și să depozitați hainele în mod corespunzător pentru a beneficia la maximum de ele. Citiți mai departe pentru a afla câteva sfaturi utile despre cum să vă îngrijiți hainele.

Citiți etichetele pentru spălarea rufelor

Cei mai mulți dintre noi ne sortăm rufele în albe și în grămezi de culori. Este, de asemenea, indicat să citiți etichetele țesăturilor și să separați articolele conform simbolurilor, astfel încât să vă puteți păstra hainele în stare excelentă.

Pentru a înțelege ce înseamnă fiecare etichetă de haine, puteți consulta un grafic care explică diferitele simboluri de spălare. Multe mașini de spălat au, de asemenea, o gamă de programe prestabilite pentru țesături și articole de îmbrăcăminte specifice. Sau puteți utiliza următoarele informații ca ghid:

 

  • Articole albe: spălați numai cu alte culori albe și utilizați cea mai mare temperatură de pe mașina de spălat.

  • Articole colorate: întoarceți articolele pe dos și folosiți apă calduță sau rece pentru a preveni scurgerea oricăror culori.

  • Îmbrăcăminte delicată: folosiți o rotire ușoară cu apă rece. Ar trebui chiar să considerați spălarea manuală a unor articole fragile.

  • Prosoape și lenjerie: spălați la o temperatură mai mare, cu o rotire rapidă.

  • Nu uitați: este important să vă curățați hainele numai atunci când este necesar, deoarece spălarea excesivă le va uza.

 

Uscați-vă corect rufele

 

Aerul natural și lumina soarelui sunt cele mai bune condiții pentru uscarea rufelor, fără risc de deteriorare. Dar, dacă folosiți un uscător, nu uitați următoarele:

 

  • Asigurați-vă că hainele sunt suficient de uscate - dacă rufele încă picură, lăsați-le în mașină pentru un ciclu de centrifugare suplimentar.

  • Citiți etichetele de uscare pentru a verifica dacă fiecare tip de îmbrăcăminte este potrivit pentru uscare. Articolele necorespunzătoare includ deseori lenjerie subțire sau delicată, costume de baie, colanți, îmbrăcăminte sport și haine cu aplicații.

  • Sortați-vă hainele în grămezi, așa cum am menționat mai sus și nu amestecați articole mici, cum ar fi șosete cu articole mai mari, de ex. pilote.

  • Nu umpleți prea mult uscătorul și curățați filtrul de scame înainte de utilizare.

 

Călcați hainele cu grijă

Calcatul corect al hainelor este, de asemenea, cheia pentru ca acestea să arate ca noi mai mult timp. Ar trebui să verificați întotdeauna eticheta articolului înainte de călcare pentru a evita deteriorarea sau arderea. Și, pentru a preveni întinderea hainelor, călcați țesăturile pe lungime.

 

Unele materiale delicate, cum ar fi dantela și mătasea, nu ar trebui să intre în contact direct cu un fier de călcat. În schimb, întoarceți aceste articole pe dos și călcați cu grijă sub o cârpă umedă. Evitați călcarea peste fermoare, nasturi sau decorațiuni.

 

De asemenea, vă sfătuim să călcați bumbacul și poliesterul numai atunci când sunt ușor umede. Unele fiare de călcat sau statii au un buton de pulverizare sau puteți stropi obiecte cu o sticlă de pulverizare.

 

Păstrați-vă hainele în mod corespunzător

Odată ce hainele sunt uscate, ar trebui să le agățați și să le îndoiți imediat pentru a evita orice mototolire. Fie că aveți un dulap, o comodă sau o altă opțiune de depozitare, asigurați-vă că hainele dvs. sunt depozitate într-un spațiu uscat și ferit de lumină.

 

Când vine vorba de a vă pune hainele la loc în dulap, țineți cont de aceste sfaturi:

 

  • Lăsați spațiu între haine: Supraaglomerarea garderobei poate cauza mototolirea articolelor, iar țesăturile sensibile pot fi uzate.

  • Utilizați umerașe din lemn sau căptușite: umerașele din sârmă vă pot întinde umerii hainelor.

  • Îndoiți puloverele groase: tricotajele atârnate pe umerașe se pot întinde sau desfigura țesătura. Articolele mai voluminoase ocupă, de asemenea, mai mult spațiu.

  • Fixați fermoarele și nasturii: Acest lucru împiedică agățarea și sfâșierea altor articole de îmbrăcăminte.

  • Utilizați un steamer portabil: o modalitate ușoară de a păstra hainele proaspete și fără cute, dacă au fost depozitate pentru o vreme.

 

Urmați sfaturile noastre de mai sus pentru a oferi ținutelor voastre preferate atenția pe care o merită. De la citirea etichetelor de rufe până la depozitarea corectă a hainelor, puteți păstra acele articole atât de iubite într-o formă cât mai bună, pentru sezoanele viitoare!