În 2020, jocurile pentru smartphone au generat aproximativ 74.9 miliarde de dolari, însemnând 43% din piața globală de jocuri video. Jocurile pentru console s-au situat pe locul 2, cu 51.2 miliarde de dolari. Cel mai bine vândut joc pentru console și PC, anul trecut, a fost Call of Duty: Modern Warfare, ce a fost lansat în 2019 și a adus încasări de 1.9 miliarde de dolari. Pe locul 2 s-a situat FIFA 20, cu încasări de 1.08 miliarde de dolari. Cu toate acestea, alte titluri dețin titlul pentru cele mai bune vândute francize din lume, la ora actuală.

  1. Mario

Numele Mario este cunoscut tuturor. Pentru mulți dintre noi, Mario este jocul copilăriei, și nu degeaba. Franciza a vândut până în momentul de față aproximativ 680.8 milioane de copii în total. Mario a apărut pentru prima oară în 1981, în Donkey Kong, un joc lansat de Nintendo. Ulterior a apărut jocul Mario Bros., urmat de seria Super Mario. Caracterul a fost creat de către game designer-ul Shigeru Miyamoto. Franciza s-a extins și în alte genuri de jocuri, dar mai include și serii animate, benzi desenate, manga și un film. Pe lângă faptul că este cea mai bine vândută franciză, este și cea mai veche.

Playstation 5 – eMAG

  1. Tetris

Tetris este un alt joc foarte popular, fiind pe locul doi ca cea mai bine vândută franciză. Este un joc de tip puzzle, ce a fost realizat de către Alexey Pajitnov. A fost lansat în 1984, iar ulterior a fost comercializat pe diferite platforme, de la console și computere, dar chiar și telefoane mobile. Game Boy-urile ce veneau cu Tetris preinstalat s-au vândut în peste 35 milioane de unități, în timp ce versiunile mobile s-au vândut în 425 de milioane de unități. Per total, Tetris s-a vândut în aproximativ 495 de milioane de unități.

  1. Pokemon

Pokemon a apărut în 1996, fiind creat de către Satoshi Tajiri, fondatorul și președinte al Game Freak. Jocul a fost realizat pentru consola Game Boy. Acum, întreaga franciză cuprinde o serie anime, câteva manga, un joc de cărți, jucării, cărți, peste 20 de filme și multe altele. Este produs de către Pokemon Company, drepturile fiind deținute de către 3 companii: Nintendo, Game Freak și Creatures, Nintendo deținând și trademark-ul. Până acum, Pokemon s-a vândut în 368 de milioane de copii.

Playstation 5 – oferte

  1. FIFA

FIFA este cea mai populară franciză de jocuri video bazată pe fotbal. Jocul este realizat de către Electronic Arts, sub brandul EA Sports. Primul joc a fost lansat în 1993 și a fost denumit FIFA International Soccer. Ultimul joc lansat a fost FIFA 21 în octombrie 2020. Este disponibil pentru o mulțime de platforme, dintre care și Playstation 5, Xbox, Nintendo Switch sau chiar și PC. Este cel mai bine vândut joc video sportiv din lume, cu 325 de milioane de unități vândute.

  1. GTA

Grand Theft Auto este o serie de jocuri video de acțiune-aventură, creat de către David Jones și Mike Dailly. Primul a fost lansat în 1997, pentru PS1, Windows, MS-DOS. Ultimul joc apărut este GTA 5, însă există zvonuri cum că ne putem aștepta la un nou GTA 6 în 2023. Franciza conține și expansiuni, dar și jocuri pentru console handheld, tip Game Boy sau Playstation Portabil. Este cea mai de succes serie de jocuri video care a originat din Regatul Unit, dar și cea mai bine vândută serie de jocuri de acțiune-aventură și open world, cu 320 de milioane de unități vândute.

Playstation 5 – oferte

  1. Call of Duty

Call of Duty este o serie de jocuri video first-person și third-person shooter, publicat de către Activision. Începând cu 2003, primele jocuri își au acțiunea în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu timpul, seriile și-au mutat acțiunea în timpul Războiului Rece, lumi futuristice, dar și în spațiu. Jocurile au fost dezvoltate de Infinity Ward, Treyarch, Sledgehammer Games, dar și de Raven Software. Sunt disponibile pe multiple platforme, printre care și Playstation 5, Xbox Series X/S sau Nintendo DS. Franciza a vândut până acum în jur de 300 de milioane de unități.

  1. Wii

Wii este o serie de jocuri de simulare pentru consola cu același nume și succesorul său, Wii U. Seria este publicată de Nintendo și a fost creată de către Shigeru Miyamoto în 2006. Primul joc din serie, Wii Sports, a fost vândut împreună cu consola și este unul dintre cele mai bine vândute jocuri a tuturor timpurilor. Jocurile se bazează pe sezorii de mișcare a Wii Remote pentru a permite o experiență ce încorporează mișcările fizice pentru ca jucătorul să controleze acțiunea. Franciza a vândut 202.57 de milioane de unități, fiind unele dintre cele mai bine vândute jocuri video pentru console, plasând Wii pe locul 7 a celor mai bine vândute francize.