Palatul Versailles este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Europa. A fost reședință regală între 1682 și 1789, iar din 1837 a devenit primul muzeu de istorie al Franței.

 

Fiind o atracție majoră, el a apărut în numeroase filme și videoclipuri precum Midnight în Paris sau Moliere. De asemenea, a fost folosit și ca sursă de inspirație și de către producătorii de jocuri video. Două dintre cele mai cunoscute astfel de jocuri sunt următoarele. Versailles II: Testament of the King (2001) dezvoltat de Cryo Interactive Entertainment pentru PC Windows și Sony PlayStation 2. Versailles Gold - slot online dezvoltat de EGT în 2014, disponibil și în România, fiind inclus în oferta NetBet slots. Pe lângă jocurile de la EGT, NetBet are în ofertă cele mai bune titluri de la provideri de top precum Novomatic Greentube, QuickSpin, iSoftBet, Play n GO, Pragmatic Play, NetEnt și mulți alții.

Așadar, nu încape nicio îndoială că Palatul Versailles este un monument cu o istorie bogată și o notorietate pe măsură, dar, totuși, mai sunt lucruri interesante de aflat despre acest muzeu, după cum urmează:

1. Palatul Versailles are o suprafață imensă - Superbul muzeu se întinde pe o suprafață de mai bine de 800 de hectare. Practic, palatul are 700 de camere, 67 de scări și 1.200 de șemineuri. Pentru a construi această clădire impresionantă a fost nevoie de peste 35 de mii de muncitori. Mai trebuie spus că o treime din întregul buget de construcție s-a dus doar pentru fântânile din gradină.

2. Regele Soare a navigat cu gondola pe Marele Canal - Undeva în zona de veste a grădinilor de la Versailles se afla un canal cu o lungime de aproximativ 1.5 kilometri și o lățime de 70 de metri. Acesta era folosit de regele Ludovic al XIV-lea pentru a naviga cu gondola.

3. "Cuibușorul de nebunii" al Mariei Antoaneta - Soția lui Ludovic al XVI-lea avea propriul "cuibușor de nebunii" la Versailles. Este vorba despre o proprietate numită Micul Trianon, pe care o folosea ca un refugiu personal. Deținea aici inclusiv un teatru și o fermă care producea legume proaspete. În plus, își făcuse inclusiv un "templu" al dragostei", format din zeci de coloane, care includea și o statuie a lui Cupidon. Aici se afla și o grotă, un loc retras acoperit de vegetație, unde își făcuse un pat din mușchi cu două intrări.

4. Constructorii Sălii Oglinzilor au fost asasinați - În Sala Oglinzilor de la Versailles regăsim 357 de oglinzi. De construcția ei se leagă însă și o poveste foarte interesantă. În acele vremuri, Veneția avea monopol în fabricarea oglinzilor, însă francezii i-au contactat și cumva i-au convins să facă unele special pentru palat. Când s-au întors acasă, meșterii italieni au fost asasinați deoarece le-au dezvăluit francezilor secretele. În primă fază, camera a fost iluminată cu 20 de mii de lumânări și aici se crease un adevărat coridor de lumină. Aceasta este și sala în care s-a semnat Tratatul de la Versailles de după Primul Război Mondial.

5. În primă faza, aici era un domeniu de vânătoare - Ludovic al XIII-lea (1601 - 1643) era un mare pasionat de vânătoare și din acest motiv a cumpărat terenul. Ulterior, el a decis să construiască și un castel pentru că dorea să aibă un loc în care să se relaxeze în afara orașului, dar și să poată vâna în același timp, având în vedere abundența de animale sălbatice. Astfel, până la moartea sa, Ludovic al XIII-lea a mărit castelul și a cumpărat tot mai multe terenuri. Succesorul său la tron, Ludovic al XIV-lea, a fost cel care a transformat Versailles într-un palat. De altfel, în 1682, Ludovic al XIV-lea a fost cel care a și mutat aici curtea și sediul guvernului. În momentul în care construcția a ajuns la final, în incintă puteau fi cazați aproximativ 5 mii de oameni. Versailles a rămas astfel reședință regală până în anul 1789, iar ulterior a fost transformat în muzeu.