În ultimele decenii, ciclismul montan a devenit o activitate recreativă din ce în ce mai populară. Pe măsură ce preocupările de sănătate publică, inclusiv obezitatea, bolile de inimă și diabetul sunt în creștere, exercițiile fizice, în special în aer liber, devin din ce în ce mai critice pentru sănătatea noastră ca indivizi și ca societate.

Ciclismul montan este o modalitate distractivă și interesantă de a te bucura de numeroasele beneficii pentru sănătate ale exercițiilor fizice regulate și ale exercițiilor cardiovasculare, inclusiv:

1. Sănătatea inimii îmbunătățită

Se știe că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară. Asociația Medicală Britanică a studiat 10.000 de oameni și a arătat că mersul pe bicicletă timp de cel puțin câteva zeci de kilometri pe săptămână a redus riscul de boală coronariană cu aproape 50%. Ciclismul montan folosește grupuri mari de mușchi care necesită mult oxigen. Acest lucru face ca inima să funcționeze în mod constant, crescând fitness-ul inimii cu 3-7%.

2. Mai puțin stres asupra articulațiilor

Ciclismul montan este un sport cu impact redus, ceea ce înseamnă că pune mai puțin stres pe articulații decât alte activități aerobe, cum ar fi alergarea. Ciclismul este, de asemenea, considerat un sport în care acțiunea de a sta așezat elimină presiunea pe articulații și reduce riscul de a le răni.

3. Scăderea riscului de apariție a bolilor

Se știe că exercițiile fizice moderate regulate întăresc sistemul imunitar și te mențin sănătos. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit că oamenii care merg cu bicicleta timp de 30 de minute, 5 zile pe săptămână, își iau jumătate din zilele de concediu medical pe care le iau omologii lor sedentari! Un alt studiu publicat în Jurnalul European de Epidemiologie a raportat că femeile care făceau sport în mod regulat, inclusiv mergând cu bicicleta la locul de muncă, și-au redus incidența cancerului de sân. Alegeti biciclete MTB.

4. Stres redus și stare de spirit îmbunătățită

Cerințele viguroase ale ciclismului montan stimulează corpul să elibereze endorfine naturale, care sunt modalitatea corpului de a se simți bine și de a obține mai multă energie. Exercițiile fizice stimulează, de asemenea, serotonina, un neurotransmițător important din creier, care ajută la prevenirea depresiei și a anxietății. Concentrarea și atenția necesare pentru a merge pe o singură cărare provocatoare pot deveni o formă de meditație în mișcare. În cele din urmă, ajutând la relaxare și la combaterea factorilor de stres ai vieții, ciclismul montan acționează ca o distragere a atenției de la gândurile negative care pot contribui la anxietate și depresie. Dobândirea de noi abilități și îmbunătățirea abilităților de ciclism montan ajută, de asemenea, la construirea încrederii și a stimei de sine.

5. Puterea creierului crescută

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că o îmbunătățire cu 5% a fitnessului cardio-respirator din mersul cu bicicleta a dus la o îmbunătățire de până la 15% la testele mentale. Acest lucru se datorează în parte construirii celulelor creierului în hipocamp – regiunea creierului responsabilă de memorie.

6. Echilibru și coordonare îmbunătățite

Spre deosebire de mersul pe o bandă de alergare sau un stepper, ciclismul montan este o activitate dinamică care necesită ca cel care merge pe bicicletă să se adapteze în mod constant la diferite terenuri, ritmuri și altitudine. Echilibrul pe o bicicletă de asemenea întărește căile neuronale și întărește memoria musculară. Echilibrul și coordonarea necesită resursele combinate ale creierului, simțurilor, mușchilor și sistemului nervos. Menținerea acestor sisteme active pe măsură ce înaintăm în vârstă exclude dizabilitățile cauzate de îmbătrânire și reduce riscul de rănire din cauza căderilor.

7. Antrenament pentru întregul corp

Fără îndoială că vei recunoaște mușchii gambei definiți ai unui ciclist pasionat, dar s-ar putea să nu realizezi că ciclismul montan folosește mușchii întregului tău corp. Desigur, ciclismul construiește picioare, coapse și gambe puternice și te ajută să obții un fund neted. Însă echilibrul necesar pentru a rămâne în poziție verticală întărește mușchii abdominali și de bază. În plus, urcarea și virajele de manevră întăresc și partea superioară a corpului. Și, ca un bonus suplimentar, ciclismul montan nu necesită un abonament scump la sală sau un antrenor personal pentru a obține un antrenament bun.