Un pod pietonal și ciclist va traversa Crișul Repede în zona Hotelului Hilton, asigurând astfel conexiunea între zone importante de recreere ale municipiului – Cetatea Oradea, Parcul Cetății, Parcul Ion Brătianu, Grădina Ciuperca, Aquaparkul Nymphaea.

Consiliul Local a aprobat joi, 25 aprilie, indicatorii tehnico-economici la faza SF a proiectului privind construirea unui pod pietonal şi pentru ciclişti, urmând ca acesta să fie depus pentru finanțare în cadrul Programului Regional Nord Vest 2021-2027.

Valoarea proiectului este de 28,8 milioane lei (cu TVA inclus), iar durata de construire a podului este de 12 luni.

„Podul va fi hobanat, în stil harpă, asimetric, cu o singură deschidere și un singur pilon de ancorare înclinat, amplasat pe malul drept (Parcul Brătianu, Hotel Double Tree Hilton). Acesta va avea o lungime de 91 de metri și o lățime de 4,20 metri. În ceea ce privește iluminarea obiectivului, atât iluminatul general, cât și cel ornamental se vor subordona arhitecturii acestuia și vor contribui la imaginea de simbol a podului, aducând plusvaloare întregii zone. Astfel, podul va fi iluminat cu corpuri LED încastrate în beton, cu tuburi LED montate pe mâna curentă a podului și pe intradosul podului”, precizează municipalitatea.

Accesul va fi asigurat prin scări pentru urcare/coborâre pietoni, precum și rampe pentru bicicliști și persoane cu dizabilități, prevăzute cu platforme orizontale de odihnă.

Tot în cadrul ședinței Consiliului Local s-au aprobat indicatorii tehnico-economici la faza SF pentru realizarea unui coridor pietonal și ciclist între Cetatea Oradea și noul pod.

„Amplasamentul este delimitat la Nord de râul Crișul Repede și Calea Mareșal Alexandru Averescu, la Sud de str. C.D Gherea. Traseul propus pornește de pe malul stâng al Crișului Repede în dreptul Hotelului Hilton, continuând practic de pe culeea de pe malul stâng a podului, traversează Calea Mareșal Alexandru Averescu, continuă înspre spre sud-vest pe direcția intersecției străzii Redutei cu Calea Clujului, traversează Calea Clujului și continua pe strada Redutei până la accesul înspre Poarta de Est a cetății.

Strada Redutei va fi transformată în alee pietonală și ciclistică”, menţionează Primăria Oradea.

La fel ca podul, proiectul coridorului pietonal și ciclist urmează să fie depus pentru finanțare în cadrul Programului Regional Nord Vest 2021-2027.

Valoarea acestuia este de 7,8 milioane lei cu TVA inclus, durata de execuție fiind de 4 luni.