Cele două trupe de teatru de păpuși orădene, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria și Trupa Lilliput a Teatrului Szigligeti, au ieșit, ieri, de Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, la o scurtă paradă prin centrul orașului.

Actorii au pornit de pe strada Vasile Alecsandri și au defilat, în pași jucăuși, până în Parcul 1 Decembrie, unde s-au întâlnit cu micii spectatori, curioși să vadă păpușile din spectacolele lor preferate și să se joace cu acestea. Nu doar micii spectatori și-au manifestat curiozitatea, artiștii păpușari reușind să fure zâmbete ștrengare și din partea adulților care treceau prin zonă.

Ziua mondială a teatrului de păpuşi este marcată în fiecare an la 21 martie, începând din 2003, fiind un prilej de a focaliza atenţia comunităţii artistice, dar şi a publicului asupra marionetelor, a creativităţii şi inventivităţii exprimate de acestea prin intermediul artiştilor ce le mânuiesc.

Această zi a fost iniţiată de Teatrul de păpuşi „Dzhivada Zolfagariho” din Iran, iar marcarea ei a fost supusă dezbaterii în cadrul celui de-al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, Germania, în 2000. Doi ani mai târziu, în iunie 2002, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA de la Atlanta, SUA, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuşi, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003, în India, la New Delhi.

„Le urăm artiștilor păpușari de la Trupa Arcadia și din întreaga lume la mulți ani creativi, roluri de poveste și aplauze necontenite, le mulțumim tuturor celor care fac posibilă magia scenei din spatele cortinei, iar pe dumneavoastră, micii și marii spectatori, vă așteptăm cu drag la spectacolele teatrului de păpuși!”, au transmis reprezentanții Teatrului Regina Maria.