Peste 100 de persoane cu dizabilităţi, alături de voluntari şi suporteri, au sărbătorit în avans vineri, 24 noiembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, în cadrul evenimentului interactiv intitulat Jocurile Evantai.

 

Ca de fiecare dată, jocurile au fost găzduite de Liceul „Don Orione” din Oradea. Opt organizaţii care desfăşoară activităţi de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi au răspuns prezent la iniţiativa de a celebra activ, prin mişcare şi sport, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (3 decembrie). Acestea sunt: Asociaţia Down Oradea, Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor, Asociaţia de Scleroză Multiplă din România, Asociaţia Deficienţilor Locomotori Bihor, Asociaţia Româno-Germană Alsterdorf, Asociaţia SOS Autism, Asociaţia Viaţă cu Autism şi Asociaţia Filantropia. De altfel, acest eveniment anual a fost posibil graţie iniţiativei de care a dat dovadă pr. Laurenţiu Lazăr, directorul Filantropia Oradea.

Persoanele cu dizabilităţi şi-au testat potenţialul mental şi fizic în cadrul unor discipline sportive ca: bocce, handbal (aruncare la poartă), darts, şah, traseu cu fotoliul rulant, tenis de masă. Cei peste 20 de voluntari din cadrul unităţilor de învăţământ superior de profil (sport, kinetoterapie, medicină) au asigurat atmosfera recreativă, dar şi buna organizare a acţiunilor sportive. De asemenea, un grup de voluntari ai societăţii comerciale Celestica a donat masa pentru participanţi, iar supermarketul Auchan a oferit alimente şi răcoritoare. Jocurile Evantai s-au desfăşurat în acest an sub egida „Toţi sunt diferiţi, dar egali”.

Este important de precizat că pentru beneficiarii asociaţiilor mai sus amintite astfel de evenimente sunt rare şi au o însemnătate aparte. Adolescenţii şi maturii deopotrivă se pregătesc timp de un an pentru un astfel de concurs, au emoţii, au entuziasm şi, pentru câteva ore, au parte de micul lor moment de triumf. Se simt importanţi, performanţa lor contează, primesc aplauze, câteodată cu lacrimi ascunse în colţul ochilor, mai punctează o reuşită, care le dă energia de a se pregăti din nou, încă un an, pentru un astfel de concurs.

Jocurile Evantai au fost şi la ediţia din 2017 o mărturie că prin sport, prietenie şi colaborare putem aduce un plus de valoare în vieţile persoanelor cu dizabilităţi din comunitatea noastră.