Ziua Drapelului Național a scos în stradă în jur de 200 de orădeni, cei mai mulți, vârstnici. Desfășurat în fața Primăriei, evenimentul a fost filmat și fotografiat de spectatorii de ocazie cu telefoanele mobile.

 

Prima parte a manifestării s-a desfășurat în Biserica cu Lună unde a fost sfințit Drapelul Național. Înainte să ajungă pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea a început să se strângă lumea. Polițiștii și jandarmii au împânzit toată zona centrală, sub privirile contrariate ale tinerilor aflați la terase. Imediat după ora 12.00, drapelul a ajuns în zona din fața primăriei unde a fost întâmpinată persoana oficială, subprefectul Emilian Pavel, și a fost prezentat onorul și salutul. A urmat un scurt discurs al subprefectului care a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă.

„Tricolorul este un simbol al identității naționale. Respectul față de tricolor este respect față de trecut, de eroii care s-au jertfit pentru țară. El a dat curaj înaintașilor și ne-a unit în clipe grele”, a spus, printre altele Emilian Pavel.

Drapelul a fost apoi legat de catargul de arborare și binecuvântat de preoți. Sub privirile lui Ioan Mang, Claudiu Pop și Florica Cherecheș, au sărutat drapelul subprefectul Emilian Pavel, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor Călin Gal și viceprimărița Municipiului Oradea, Arina Moș. A urmat intonarea Imnului național al României și înălțarea drapelului național pe catarg, ceremonialul încheindu-se cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Tramvaiele au stat în stație așteptând să se termine evenimentul, zona din fața Primăriei fiind împânzită de lume. Părerile cu privire la eveniment au fost împărțite. Un vârstnic, probabil fost militar, îi spunea unui prieten: „Eu nu îi bag nicio vină premierului. Nu cred că am avut vreodată unul mai bun”, în timp ce, câțiva pași mai în față, lângă stația de tramvai, un bărbat susținea, spre amuzamentul grupului din care făcea parte, „Ziua drapelului. A porcilor cu pensii speciale, nu a drapelului”.  

Conform Cancelariei Prefectului, Ziua Drapelului Național a fost instituită prin Legea 96 din 1998 și este marcată la 26 iunie. Alături de stemă, sigiliu și imn, Drapelul României este un simbol național, așa cum prevede Constituția României din 1991 modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429 din 2003. În forma curentă, Constituția confirmă, prin Articolul 12, că drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu. Dispunerea verticală a culorilor a fost stabilită în 1867, de către principele Carol I, și de atunci a rămas neschimbată.

„Tricolorul este al tuturor românilor, indiferent de unde s-ar afla în lume. El este unul din cele patru simboluri naționale ale României și trebuie tratat cu respect”, se mai afirmă în comunicatul Cancelariei Prefectului.