De vineri până duminică seara, în cadrul „Zilelor Defileului Crişului Repede”, doritorii au avut ocazia să participe la mai multe programe interesante. După o săptămână cu ploi, Dumnezeu a fost de partea organizatorilor, în weekend fiind vreme frumoasă.

Evenimentul a început vineri, 30 septembrie, la ora 12.30, când a avut loc Crosul Defileului Crişului Repede - fiind şi Săptămâna Europeană a Sportului -, pe categorii de vârstă, cu participarea tinerilor din comuna Vadu Crişului şi din localităţile din zonă. Toţi participanţii au primit diplomă de participare şi tricouri, iar cei mai buni - cupe şi premii în bani.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 9.00, a avut loc deschiderea expoziţiei de păsari şi animale mici, în sala de sport a comunei, în organizarea primăriei şi Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici „Crişana” din Oradea, unde cei interesaţi au avut ocazia de a vedea nişte exemplare deosebite de iepuri, raţe, gâşti, fazani, porumbei etc. La ora 10.00, în Căminul Cultural, s-a dat startul Concursului interşcolar de educaţie pentru natură „Să cunoaştem Defileul Crişului Repede”, cu participarea echipelor de la Şcoala Gimnazială nr.1 Butan, Şcoala Gimnazială nr.1 Bulz, Liceul Teoretic nr. 1 Bratca, Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş, Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului, Şcoala Gimnazială „Alexandru Roman” din Auşeu.

Inaugurarea cortului de evenimente a avut loc de la ora 11.00. După salutul primarului Dorel Cosma, a avut loc o slujbă de sfinţire, cu participarea preoţilor Florin Mititean (ortodox), Vasile Ţânţaş (greco-catolic) şi Papp Csaba (reformat). Cei prezenţi au fost salutaţi de către prefectul Dumitru Ţiplea şi de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan. La eveniment au mai participat deputatul liberal Ioan Cupşa, secretarul de stat Derzsi Ákos, delegaţiile comunelor înfrăţite Szekkutas, Körösszegapati, Hajduszoboszló şi o delegaţie din oraşul Târnăveni, în frunte cu primarul Sorin Megheşan. În cortul de evenimente, doritorii puteau degusta din produsele locale şi să admire expoziţia de fotografii realizate în Defileul Crişului Repede de Ovi D.Pop.

Programul a continuat de la ora 17.00 pe scena amplasata pe terenul de fotbal, unde după  ansamblurile populare din zona Defileului Crişului Repede (Aleşd, Bratca, Şuncuiuş şi Vadu Crişului), au urcat membrii Ansamblului „Nuntaşii Bihorului”, cu un  program de cântece şi dansuri populare.

Duminică, 2 octombrie, programul a început pe terenul de fotbal, la ora 9.00, cu un concurs de gătit mâncăruri tradiţionale „Cupa Defileului Crişului Repede”. Pe lângă gazde - care au pregătit o tocăniţă de viţel - au participat echipele din Hajduszoboszló (tocăniţă de ciolan şi unghii de porc), Székkutas (tocăniţă de cocoş) şi Apáti (slambut). În cortul amplasat pe terenul de fotbal a avut loc un târg de meşteşuguri, produse tradiţionale, delicatese locale. Au venit cu produse autentice şi au avut stand de vânzare şi reprezentanţii comunelor înfrăţite Székkutas (boia, mături de sorg, ceaiuri etc.) şi Körösszegapáti (tăieţei, gemuri), dar au avut stand de promovare şi Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, în frunte cu preşedintele Paul Iacobaş. 

De la ora 16.00, pe scena de pe terenul de fotbal, Erika Posmosanu, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, a ţinut o prezentare a Defileului Crişului Repede, unde cei interesaţi au putut afla foarte multe lucuri interesante despre istoria, fauna etc. rezervaţiei, ale peşterii de la Vadu Crişului. Au urcat apoi pe scenă membrii grupului Onix Music, pregătiţi de catre prof. Denisa Hoblea, cu 17 momente artistice. După o demonstraţie de karate prezentată de membrii Clubului Sportiv Karate Aleşd, Zilele Defileului s-au terminat cu concertul formaţiei Polip. 

În perioada evenimentului, a funcţionat şi un atelier interactiv de tir cu arcul (Clubul Sportiv Redpoint), iar doritorii au avut ocazia să participe la rafting, via ferrata sau să viziteze peştera de la Vadu Crişului, unde colectivul de elevi ai clasei a X-a Filologie din cadrul Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, în coordonarea prof. Adrian Bradea, au pregatit o expoziție inedită, o incursiune în lumea demult uitată a picturilor rupestre, cu denumirea de „Prehistoric Art”.

Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum, pentru că în Natură „Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime” (Victor Hugo).

I.H.