Au început întâlnirile publice, în cartierele din Oradea, în cadrul etapei a doua de votare a proiectelor din programul de bugetare participativă.

 

Primele două au avut loc în cartierul Ioșia, la Liceul Don Orione și la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, unde orădenii prezenți au putut vota proiectele pe care le doresc a fi implementate în oraş.

În deschiderea întâlnirilor, la care au luat parte primarul Oradiei, Florin Birta, și directorul executiv al Direcției Economice, Eduard Florea, s-a vorbit despre programul de bugetare participativă din acest an, după care s-a trecut la etapa votării. Fiecare cetățean prezent și-a exprimat votul în mod direct, introducând buletinul de vot cu opțiunea proprie în urna special pregătită.

În buletin este obligatorie menţionarea numelui, adresa/locul de muncă/unitatea de învățământ şi codul numeric personal al celui care îl completează pentru evitarea votului multiplu.

„Încercăm să îi apropiem pe cetățeni mai mult de proiectele care se implementează în oraș, să vină cu propuneri, să fie implicați în decizia administrativă care se ia la nivel de cartier, în ceea ce privește o stradă, un parc și să creștem transparența decizională, precum și dialogul cu cetățenii”, le-a spus primarul Florin Birta celor prezenţi.

În cadrul programului din acest an au fost validate 38 de proiecte, care au putut fi votate online de cetățeni în perioada 4 iulie – 4 septembrie 2022, iar de joi, 15 septembrie, a început a doua etapă a votării, cea din cadrul dezbaterilor publice. Urmează ca, la finalul celor zece întâlniri stabilite la nivel de cartiere, să se facă centralizarea voturilor și desemnarea proiectelor câștigătoare.

„Proiectele propuse se regăsesc pe buletinul de vot, în ordinea numărului de voturi care au fost obținute în etapa de vot online, și ele vor fi adunate cu voturile care se vor înregistra în etapa aceasta, din cadrul adunărilor publice. Pot vota nu doar cei care au domiciliul, flotantul sau rezidența în Oradea, ci și cei care lucrează sau învață în oraș. Am redus, de asemenea, vârsta celor care votează, de la 18 la 16 ani, considerând că cei care votează au un interes legat de spațiul public și de lucrurile care pot fi îmbunătățite în oraș. Sunt 38 de proiecte, toate pe un singur buletin, nu mai sunt împărțite pe categorii, iar atunci, ca votul să fie valid, trebuie votat un singur proiect, cel care vă este cel mai aproape de suflet. În alți ani, s-a votat pe domenii și ne-am dat seama că exista un dezechilibru, întrucât, spre exemplu la capitolul digitalizare existau poate 1-2 proiecte, iar la spații verzi 10-20, care ulterior intrau în competiție”, a precizat șeful Direcției Economice, Eduard Florea.

Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului, bugetul total alocat fiind de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Astfel, Primăria Oradea îi invită pe toți cei interesați de modul în care arată și se dezvoltă cartierul în care locuiesc să participe la prezentarea proiectelor depuse prin procesul de bugetare participativă și să voteze în funcție de preferințe.

Luni, 19 septembrie, întâlnirile vor continua în Cartierul Nufărul, în sala festivă a  Liceului Teoretic Onisifor Ghibu (Aleea Onisifor Ghibu, nr. 3) , de la ora 17.00, iar de la ora 18.30, la Şcoala Gimnazială  Dimitrie Cantemir (str. Sextil Puşcariu, 2A).

Marți, 20 septembrie, acestea vor avea loc în cartierele Episcopia și Oncea, la Căminul Multifuncțional Episcopia „Bocskai Istvan” (str. Ciucaşului nr. 11), de la ora 17.00, respectiv Școala Gimnazială „Ion Bogdan” Oradea (str. Ion Bogdan, nr. 13/A), de la 18.30. Miercuri, 21 septembrie și joi, 22 septembrie, întâlnirile se vor desfășura  în cartierele Rogerius și Decebal.