Parcul Libertății s-a umplut de bucurie și culoare vineri, 25 septembrie, când trupa Arcadia a Teatrului „Regina Maria” a marcat finalul primei etape din cadrul proiectului „Bune maniere în Orașul de hârtie”.

Prima etapă a presupus realizarea unor ateliere de creație în Parcul Libertății din Oradea, la care copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani au avut acces gratuit, scopul atelierelor fiind acela de a le demonstra acestora importanța reciclării și de a le dezvolta creativitatea.

În cadrul atelierelor, copiii, alături de scenografi, butafori și actori ai trupei Arcadia, au realizat un orășel din cutii de carton decupate și pictate, dar și păpuși din materiale reciclabile.

După cele două săptămâni de workshop-uri, vineri, în Parcul Libertății, a fost inaugurat Orășelul de hârtie, cu blocuri de înălțimi diferite, pictate și desenate de copii. La inaugurare a fost prezent și un dinozaur de peste patru metri lungime, destul de năzdrăvan și greu de strunit. Dinozaurul a învățat, alături de spectatori, care sunt bunele maniere la teatru, însă Dino va mai avea și alte lecții de bune maniere de învățat și-și va da întâlnire cu copiii weekend de weekend, în parc, în următoarele săptămâni.

„Am avut două săptămâni de workshop-uri, în Parcul Libertății. La ateliere s-au înscris copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Fiecare a venit cu cartoane de acasă și a construit ce a știut mai bine, iar astăzi (n.r. – vineri, 25 septembrie) vedem un orașel de hârtie. Pe lângă aceste construcții, copiii au mai realizat păpuși, tot din elemente reciclabile, iar cu aceste păpuși, actorii trupei Arcadia au pregătit un mic spectacol, cu tema „Bunele maniere la teatru”. Proiectul nostru va continua în fiecare sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, vom expune acest orășel de hârtie, iar copiii care doresc să mai realizeze construcții, sunt invitați să le aducă aici, pentru a le expune. De fiecare dată, va avea loc un spectacol cu păpuși, făcute de copii din materiale reciclabile și, de fiecare dată, tema spectacolului va fi alta”, ne-a declarat Șerban Borda, directorul trupei Arcadia.

De menționat că, după fiecare spectacol, va veni dinozaurul, care va fi ținut în lesă de un alt personaj - Mop, așa cum s-a întâmplat vineri, în Parcul Libertății, Dino și Mop urmând să devină mascotele Teatrului Arcadia.

„În total, vor fi prezentate șapte spectacole, în aceeași locație, dacă ne permite vremea, după care Dino și Mop se vor plimba în fiecare săptămână, o singură dată, între cinci și zece minute, prin Pasaj, pentru ca lumea din oraș, dar și turiștii, să-și poată face poze cu ei. Scopul acțiunii este să-i conștientizăm pe copii că multe obiecte pe care le aruncă pot fi refolosite cu ajutorul imaginației și că aceste obiecte pot fi transformate în jucării sau alte obiecte interesante. La fiecare întâlnire, vom încerca să vorbim despre un subiect important. Astăzi (vineri – n.r.), tema este despre bunele maniere în timpul unui spectacol de teatru”, a menționat directorul trupei Arcadia.

Proiectul „Bune maniere în Orașul de hârtie” a obținut finanțare în cadrul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, program finanțat de Lidl România, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România - FFCR și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea.

Proiectul este desfășurat de Teatrul Regina Maria, Trupa Arcadia, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Copii.