Azi, 26 iunie, la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, a avut loc o întâlnire cu caracter informativ, în cadrul căreia a fost prezentat blazonul episcopului Patachich Ádám, cel care, în 1776, a construit impozanta clădire. Totodată, au fost prezentate detalii privind operațiunea de ridicare și montare a impozantului element arhitectural decorativ realizat în relief.

Conform tradițiilor epocii, frontispiciul palatului episcopal romano-catolic din Oradea, construit între anii 1762-1776, a fost decorat cu un basorelief reprezentând blazonul episcopal al ctitorului, Adam Patachich. Acest blazon a fost așezat odată cu terminarea lucrărilor de finisare exterioară, în timpanul care coronează rezalitul central al fațadei principale, și a existat aici până în anul 1968, când autoritățile locale comuniste, care au decis mutarea muzeului județean în clădirea palatului, au dat ordin pentru doborârea și distrugerea acestui element organic al monumentului.

„În vederea reconstituirii blazonului distrus al Palatului Episcopal, am folosit fotografii de epocă și alte reprezentări existente ale blazonului Patachich, în primul rând cele care apar pe tipăriturile oficiale emise în perioada slujirii sale la Oradea. Este important ca acest blazon să fie din nou amplasat pe clădire, pentru că ține de frumusețea și de stilul imobilului. Ne-am gândit că este important să redăm, în întregime, liniile și trăsăturile acestei clădiri, o clădire istorică, construită 1776”, a precizat PS László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

Blazonul vine să completeze decorațiunea originală a clădirii și este opera artistului orădean Fekete Tiberiu.

“Deocamdată, lucrarea poate fi admirată doar pe bucăți, pentru că este o lucrare destul de complexă și grea, având, în total, aproape 700 de kilograme, care va ajunge acolo, sus, pe clădire”, a adăugat episcopul.