La aniversarea a 85 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu, actorul Eugen Ţugulea va susţine un spectacol-recital pe scena Filarmonicii Oradea. Evenimentul se desfăşoară sub egida Direcţiei pentru Cultură Bihor şi face parte din seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

 

Spectacolul-recital Îngerul cu o carte în mâini este organizat, în parteneriat, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Filarmonica de Stat Oradea.

“Suntem convinşi de reuşita acestui spectacol oferit de actorul Eugen Ţugulea. Aş vrea să menţionez că Eugen Ţugulea este singurul actor care a participat la prima reprezentaţie a trupei Iosif Vulcan, în 26 noiembrie 1955, cel mai longeviv director al Teatrului de Stat şi laureat al Galei Premiilor UNITER, pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei”, a spus, în deschiderea conferinţei de presă, managerul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi. Directorul i-a oferit în dar managerului Filarmonicii Oradea, Meleg Vilmos, un album dedicat poetului Ady Endre, în semn de mulţumire pentru buna colaborare dintre cele două instituţii.

„Am lucrat împreună cu Eugen Ţugulea timp de 40 de ani. Sunt în continuare surprins de recitalurile lui, de dicţia lui, de prezenţa scenică pe care o are la onorabila sa vârstă”, a spus Meleg Vilmos. Acesta a mai dezvăluit că avea demult în plan să aducă poezia pe scena Filarmonicii, dar şi că a convenit cu Eugen Ţugulea să susţină împreună un recital, în română şi în maghiară, la aniversarea poetului Ady Endre.

Recitalul pe care Eugen Ţugulea îl va susţine în data de 31 martie, de la ora 18.00, pe scena Filarmonicii, va fi alcătuit din 28 de poeme şi va dura 60 de minute.

„Acest spectacol trebuia să aibă loc acum un an. Din motive care nu ţin de mine, dar din care exclud orice intenţie incorectă, nu a putut fi planificat”, a spus Eugen Ţugulea. „Am ales poeziile după trei criterii: unele sunt frumoase, unele sunt complexe şi unele sunt de neexplicat”, a mai spus Ţugulea. Actorul şi-a exprimat convingerea că acest spectacol va plăcea orădenilor şi a subliniat că joacă „pentru un spectator ca pentru o sală întreagă, pentru că o sală este, în ansamblu, un singur spectator”. Celebru pentru recitalurile pe care le-a susţinut în ultimii ani din lirica celor mai elocvenţi poeţi români, Eugen Ţugulea a remarcat că face aceste recitaluri nu pentru faimă, nu pentru public, ci pentru că „aşa pot exista eu ca individ”.

Recitalul va fi acompaniat, la pian, de Varadi Henrietta.