Miercuri, 14 februarie, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a debutat proiectul Conferinţele Unirii, o iniţiativă prin care vor fi prezentate, în anul Centenarului, mari personalităţi care au contribuit la înfăptuirea Unirii.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” şi Episcopia Greco-Catolică, în parteneriat cu Universitatea Oradea, Facultatea de Istorie și Relații Internaționale, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea (UBB), Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Primăria Oradea şi Muzeul Cetății și Orașului Oradea.

„Am încercat să aducem în faţa dumneavoastră acest moment pe care-l clamăm, al Centernarului. Conferinţele Unirii este un proiect care debutează astăzi şi pe care avem de gând să-l continuăm pe parcursul acestui an”, a spus Ligia Mirişan, managerul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai.

„Conferinţele Unirii este un proiect care a plecat de la iniţiativa dr. Silviu Sana. Proiectul include o serie de conferinţe în care vor fi prezentate personalităţi care au contribuit la înfăptuirea Marii Unirii, un moment pentru care trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu”, a spus PS Virgil Bercea.

„Dacă mă gândesc în urmă, la generaţia mea, care este generaţia Centenarului, îmi amintesc de bunicul din partea mamei care, deşi nu a fost delegat, a fost prezent la Alba Iulia în decembrie 1918. Am avut şi un unchi care în fiecare an, până la moarte, a călătorit la Alba Iulia de 1 decembrie. În familia noastră era o zi de o mare importanţă în care, pe lângă cântece religioase se cânta imnul, sau cântece patriotice”, şi-a amintit Virgil Bercea.

„Au fost mari oameni cei din generaţia Centenarului. Reuşim noi oare, astăzi, să ne ridicăm la nivelul lor? Poate vom reuşi să transmitem acele valori”, a mai spus Bercea.

Conferinţele prezentate miercuri au fost: Memorandistul Vasile Lucaciu în conștiința poporului român, de prof. univ. dr. Blaga Mihoc, şi Contribuția lui Iuliu Maniu la Marea Unire, de pr. Cristian Borz. De asemenea, dr. Silviu Sana a prezentat expoziţia de carte veche „Unitatea de neam și limbă în cărțile vechi românești”.