Un manual de informatică şi TIC, avându-le autoare pe două profesoare din Bihor, a fost declarat admis, chiar pe primul loc, în urma licitaţiei susţinute de Ministerul Educaţiei Naţionale în luna iunie.  Cele două cadre didactice care l-au conceput sunt Carmen Diana Băican, profesor de informatică şi TIC la Şcoala Gimnazială „Dacia” şi Melinda Emilia Coriteac, profesor de informatică şi TIC la Liceul Teoretic „Constantin Şerban” din Aleşd.

 

Manualul a luat naștere din dorința de a oferi elevilor de gimnaziu un real sprijin în asimilarea de cunoștințe la disciplina Informatică și TIC și formarea de abilități practice în utilizarea echipamentelor IT.

„Grație mijloacelor de calcul moderne introduse în viața de zi cu zi, ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre o societate complet informatizată, în care computerul, Internetul și tehnologia modernă vor fi indispensabile. Într-o asemenea societate, formarea deprinderilor de utilizare a sistemelor de calcul și a tehnologiei moderne este necesară încă de la cele mai fragede vârste”, consideră autoarele. Manualul de Informatică și TIC, conceput de profesoarele Carmen Diana Băican (Şcoala Gimnazială ,,Dacia”) şi Melinda Emilia Coriteac (Liceul Teoretic „Constantin Şerban” din Aleşd), a fost declarat admis chiar pe primul loc, în urma licitației susținute de Ministerul Educației Naționale în luna iunie. „Un asemenea manual, care tratează probleme ce țin de prelucrarea informației, care sprijină dezvoltarea de competențe cheie europene, mai exact competențele digitale, este mereu binevenit și absolut necesar în literatura didactică, destinat formării elevilor și reprezintă un instrument util de învăţare şi aprofundare a funcţionalităţii tehnologiei moderne”, consideră autoarele.

Conținutul teoretic al manualului este structurat în conformitate cu programa școlară pentru disciplina Informatică și TIC, clasa a V-a, și este structurat în 6 capitole și 20 de lecții. Exemplele prezentate sunt corect alese, funcţionale, bine explicate, cu grad ridicat de aplicabilitate în viața de zi cu zi și întăresc învățarea. Informația transmisă este adecvată categoriei de vârstă căreia i se adresează și este organizată în conformitate cu logica internă a disciplinei Informatică și TIC. Grație modului de expunere a conținuturilor, elevii vor fi capabili să utilizeze informațiile în situații noi și să le folosească pentru a produce ceva nou. Manualul poate fi accesat în varianta digitală la următoarea adresă: http://manuale.editurasigma.ro/informatica-si-tic/clasa-a-v-a-2017 și vine însoțit de caietul auxiliar „App store pentru micii informaticieni”, care poate fi achiziționat direct de la editură.

De asemenea, în urma licitației efectuate de Ministerul Educației Naționale, editura Sigma a obținut aprobarea pentru manuale la următoarele discipline: Limba și literatura română, Matematică, Biologie și Educație Socială. Cei care doresc să răsfoiască aceste manuale în format electronic o pot face pe adresa: http://manuale.editurasigma.ro/

Editura Sigma invită cadrele didactice să ia parte la proiectele europene și conferinţele naţionale organizate de editură și Asociația IDEE. În cadrul acestor proiecte, cadrele didactice pot publica fișe și comunicări, pot realiza schimburi de experiență şi organiza concursuri gratuite pentru elevi. Implicarea cadrelor didactice în proiecte este răsplătită cu adeverinţe de participare în calitate de: autor, expert, coordonator proiect sau voluntar.