Astăzi, 11 mai, începând cu ora 12.00, în urma finalizării lucrărilor pe porțiunea drumului expres din zona Stației CFR Oradea, se va deschide traficul rutier între străzile Ana Ipătescu și Izvorului.

 

Ca urmare a semnării de către Primăria Oradea a contractului de închiriere a terenului din zona Stației CFR Oradea, începând cu luna august 2017 au fost reluate lucrările de execuție la drumul expres pe ultima porțiune, cea cuprinsă între str. Ana Ipătescu și str. Izvorului. Într-o primă fază, în cadrul lucrărilor pe acest tronson au fost relocate schimbătorile de cale și au fost dezafectate unele utilități specifice de căi ferate pe întregul traseu de 660 m al drumului nou. Ulterior, constructorul a executat lucrările de canalizare, respectiv de infrastructură și suprastructură a drumului. Segmentul de drum finalizat are lungimea de 660 metri, lățimea de 6,40 m și are câte o bandă pe sens. Valoarea lucrărilor de drum și relocare utilități pe porțiunea menționată este de 3.635.882,97 lei fără TVA, din buget local. Menționăm că pe segmentul nou de drum, traficul este permis doar pentru autovehiculele ușoare, în gabaritul permis de lege și este interzis pietonilor. Proiectul drumului expres a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013, primul tronson realizat din fonduri transfrontaliere fiind inaugurat în decembrie 2015.

Lung de 3,5 kilometri, drumul are două benzi de circulaţie şi face legătura cu drumul naţional DN1 spre Cluj-Napoca şi cu DN19 spre Satu Mare, legând podul Mareşal Prezan şi podul Teodor Neş. Rolul drumului expres este de a descongestiona bulevardul Magheru şi de a facilita accesul dinspre zona de deal a Oradiei spre cartierele Rogerius şi Nufărul, creându-se astfel o legătură mai bună între zona de deal şi ieşirea înspre Ungaria şi înspre Satu Mare.

Astfel, începând de astăzi, 11 mai, drumul expres va fi practicabil pe toată lungimea de 3.577 m, degrevând traficul rutier atât din zona centrală, cât și de pe străzile adiacente din spatele Gării CFR.

Primăria Oradea continuă lucrările la actualul tronson al drumului expres care se termină în intersecția de la Podul Teodor Neș, prin reabilitarea Căii Bihorului și construirea unui segment nou de drum, cuprins între intersecția de la Real II Episcopia până în zona curbelor de la DJ 767 F (drumul spre localitatea Paleu), lucrări care vor începe în perioada imediat următoare.