Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a participat ieri la recepția lucrărilor amplasate pe malul stâng al Crișului Repede, tronsonul cuprins între Sinagoga Neologică Sion și Podul Sfântul Ladislau.

Cu ocazia finalizării lucrărilor de amenajare, realizate pe tronsonul Sinagoga Sion și Podul Ladislau, ministrul Mediului, Tanczos Barna, primarul Florin Birta și Pasztor Sandor, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri au susținut, ieri, o conferință de presă. Lucrarea, care a prevăzut consolidarea malului stâng al Crișului Repede, va fi predată municipalității, ce urmează să o finiseze și să o amenajeze corespunzător, schimbând astfel aspectul zonei respective.

Lucrările de amenajare au ținut cont și de parcarea subterană, proiect desfășurat de Primăria Oradea.

„Mulțumesc domnului ministru pentru vizita în Oradea, pentru susținere și pentru asigurarea finanțării necesare pentru realizarea acestui proiect. Am avut și avem în continuare o colaborare foarte bună cu Administrația Bazinală de Ape Crișuri și se vede în lucrările pe care le-am avut până acum. Acest proiect va fi un proiect de succes pentru Oradea, un proiect de interes pentru orădeni. Acest lucru poate fi văzut dincolo de Podul Sf. Ladislau, pe acea zonă pietonală dintre Podul Sf. Ladislau și Podul Centenarului, care, în diferite ore ale zilei, mai ales seara, este foarte aglomerată și vizitată de către orădeni și nu numai. De aceea, cred că anul viitor, când vom finaliza toată investiția din această zonă - partea de piațetă de deasupra parcării și amenajarea malului stâng, înfățișarea zonei centrale va fi mult schimbată în bine”, a subliniat primarul Florin Birta.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a felicitat Primăria Oradea și Administrația Bazinală de Apă Crișuri pentru reușita acestui proiect început în urmă cu zece ani.

„Este ultimul pas dintr-o colaborare lungă, un proiect care a început în urmă cu zece ani. Suntem la ultima etapă, iar în foarte scurt timp, cetățenii vor prelua efectiv aceste spații care sunt create pentru ei. Toate investițiile au fost făcute pentru a asigura siguranța cetățenilor și de a le da posibilitatea să se bucure de acest peisaj superb”, a declarat ministrul Mediului.

Pasztor Sandor, directorul ABA Crișuri, a prezentat apoi detaliile tehnice ale lucrării de amenajare, prin care s-a asigurat continuarea liniei de apărare în caz de inundații. Valoarea totală a investiției a fost de 15,5 mil lei, cu fonduri de la bugetul de stat. În tronsonul amintit, s-a realizat o amenajare de mal din anrocamente (bolovani), pe o lungime de 132 m, s-a refăcut zidul de sprijin, care se afla într-o stare de degradare avansată, și s-a creat o rampă pietonală de acces.

Ministrul Mediului a apreciat ideea de a păstra în oraș, acolo unde este posibil, zonele verzi de pe maluri, astfel încât lucrările de apărare să fie în echilibru atât cu mediul, cât și cu nevoile specifice comunității.

„Felicit Apele Române, pentru decizia de a păstra partea verde, chiar dacă suntem în oraş. Este important să intervenim cu măsură în natură şi să nu transformăm totul în beton”, a punctat Tanczos Barna.