Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost adus ieri în România, cu o aeronavă militară, racla Majestății Sale fiind purtată de 11 militari ai Brigăzii 30 Gardă. Pe Aeroportul Otopeni s-a desfășurat o ceremonie în cadrul căreia au fost intonate imnul național și cel regal, apoi coloana oficială s-a îndreptat spre castelul Peleş din Sinaia.

 

Cu 10 minute înainte de ora 11.00, aeronava militară a aterizat pe Aeroportul Otopeni. La bordul aeronavei cu care a fost adus trupul Regelui Mihai I s-au aflat ASR Principesa Elena, E.S. Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia, secretarul de stat Victor Opaschi (reprezentantul Guvernului României), ÎPS Mitropolitul Iosif, gr.mr. Laurian Anastasof (reprezentantul Armatei Române), membri ai Casei Majestății Sale și 11 militari ai Brigăzii 30 Gardă, purtători ai sicriului.

Familia regală a venit la ceremonia de pe aeroport din Salonul Oficial – Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, Irina Walker, ASR Principesa Maria şi nepoţii Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, Karina de Roumanie.

Înaintea sicriului purtat de cei opt militari ai Brigăzii 30 Gardă a mers un militar ce a purtat crucea de lemn, urmat de alt militar cu o coroană rotundă de flori. Sicriul a fost aşezat pe un catafalc, fiind oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoţi.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai afost apoi transportat într-o coloană oficială la Castelul Peleș, fiind depus în Holul de Onoare. Publicul nu are acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Cortegiul funerar a fost așteptat, în curtea Castelului Peleș, de către Regimentul de Gardă Mihai Viteazu și de 60 de militari de la Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal. Pe DN1, la Câmpina, cortegiul funerar a fost aşteptat de zeci de persoane, care ţineau în mâini flori și steaguri. La Sinaia, pe traseul cortegiului, au fost coborâte în bernă steagurile României, iar clopotele de la toate bisericile vor fi trase în același timp.

Pe sicriu a fost amplasată coroana de oțel făcută la comanda Regelui Carol I, din oţelul unui tun capturat de ostaşii români la Plevna, în timpul Războiului de Independenţă. Coroana a fost a fost purtată de Regele Carol I și Regele Ferdinand, la încoronarea de la Alba Iulia.

În vestibul, lângă intrarea de onoare a Casteluli Peleş, a fost deschisă și cartea de condoleanțe pentru oficialități şi una deschisă pentru public.

Timp de trei zile, românii care vor să îi aducă un ultim omagiu o pot face la Palatul Regal din Capitală, slujba de înmormântare urmând să aibă loc la Curtea de Argeş.

La ora 18.00, corpul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde a ajuns ieri seară în jurul orei 20.30. Ceremonia derulată aici a avut un caracter privat, publicul și presa neavând acces.

„Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal: miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00; joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00; vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00", potrivit programului stabilit de Casa Regală.

 

Reguli stricte

„Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugați să fie îmbrăcaţi în ţinută corescunzătoare (culori închise), să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice, fotografierea și filmarea fiind interzise, să aibă la ei un document de identitate, să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii.

Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise”, potrivit Casei Regale.

Sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

Conform programului funeraliilor, după o scurta ceremonie religioasă şi militară în Piaţa Palatului Regal care va începe la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De asemenea, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală (publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală), sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat într-o maşină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat, apoi, de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal.

Patriarhia a anunţat că, în cadrul ceremoniilor religioase oficiate cu prilejul înmormântării Regelui Mihai I al României vor exista trei momente în care vor fi trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară:

Miercuri, 13 decembrie, ora 11.00, la sosirea sicriului cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă;

Sâmbătă, 16 decembrie, ora 12.30, la începutul slujbei de prohodire (înmormântare) din interiorul Catedralei Patriarhale;

Sâmbătă, 16 decembrie, ora 18.30, la începutul ceremoniei religioase de îngropare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.

La înmormântare vor participa peste 100 de personalități. Printre acestea se află și Prinţul Charles, dar și un reprezentant al Casei Regale din Spania. În ciuda neînțelegerilor din ultimele luni, Casa Regală a acceptat ca fostul principe Nicolae să fie prezent la funeralii, împreună cu logodnica sa.

Guvernul a suplimentat, cu 43.000 de lei, bugetul MAE pentru funeraliile organizate în memoria Regelui Mihai, Banii sunt alocați doar pentru deschiderea salonului oficial de la Aeroportul Otopeni, pentru șefii de stat și de Guvern, precum și reprezentanții unor familii regale, care vor veni la funeralii.