Şedinţa ordinară din luna mai a Consiliului Judeţan Bihor nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, liberalii alegând, din nou, să nu se prezinte. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat că următoarea şedinţă va fi convocată pentru data de 21 iunie.  

Consiliul Judeţean Bihor a fost convocat în şedinţă ordinară pentru ieri, 29 mai, ora 11.00, însă nu s-au prezentat decât aleşii PSD, UDMR şi ALDE, liberalii boicotând întâlnirea. Astfel, în lipsă de cvorum, şedinţa nu s-a putut ţine. Preşedintele CJ, Pasztor Sandor, a afirmat că nu există niciun motiv pentru care consilierii liberali să nu se prezinte la şedinţă. „Începând din 22 mai, am şapte mail-uri la rând care au fost trimise pentru toată lumea, cu toate materialele şi convocatorul. Despre materialele de azi, absolut niciunul nu prezintă posibilitate de conflict. Sunt materiale normale, chiar puţine la număr: pe lângă eternele licenţe de transport, sunt câteva proiecte importante”, a menţionat Pasztor, adăugând că „încetul cu încetul, ajungem la rezultatul fantastic de 40% din şedinţele CJ în care lipseşte grupul PNL”. El s-a referit la proiectul privin înfiinţarea Asociaţiei Bihor West Professional, prin intermediul căreia, la toamnă, ar urma să fie înfiinţate clase profesionale în sistem dual la Ştei, Beiuş şi Cadea, cu parteneri din Germania. Pentru aceasta, e nevoie de aprobarea consilierilor judeţeni. Un alt material important semnalat de Pasztor se referă la modificarea organigramei Aeroportului Oradea pentru a putea fi inclusă operarea la noul terminal. Pe de altă parte, Pasztor Sandor a anunţat că CJ a câştigat un proiect foarte important, în valoare de 2,5 milioane euro, prin intermediul căruia va fi reabilitată cabana din Vadu Crişului, lăsată în paragină de mai bine de 10 ani. Aceasta ar urma să fie transformată în centru de informare turistică pentru toată zona Pădurii Craiului. Consilierii trebuiau să-şi dea acordul pentru parteneriatul între Consiliul Județean Bihor, Primăria Vadu Crișului, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Primăria Korosszegapati pentru ca acest proiect să aibă documentaţia completă. „Avem acordul Autorităţii de Management din Bucureşti pentru acest proiect. Suntem pe ultimii 5 metri”, a afirmat şeful CJ Bihor, adăugând că, dacă acordul nu este aprobat, ar putea să apară, din nou, discuţii.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Ioan Mang a remarcat că un punct important pe ordinea de zi era validarea consilierului Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron. „Este a 11-12 absenţă a consilierilor PNL de la şedinţele de plen ale Consiliului Judeţean. Cred că e un record naţional. Asta arată că şi PNL e bun la ceva, probabil de aceea au fost votaţi de cetăţeni, să nu vină la şedinţe”, a afirmat Mang. El a anunţat că, în data de 8 iunie, este termen în procesul intentat de Szatmari consilierilor liberali. „În mod normal, se va păstra sentinţa Tribunalului Bihor”, a precizat Ioan Mang. Vicepreşedintele CJ a menţionat că, cel mai probabil, motivul pentru care liberalii au ales să nu se prezinte de la şedinţă a fost absenţa din judeţ a unuia dintre consilierii PNL, ceea ce ar fi făcut ca raportul de forţe să fie 17 - 16, iar consilierii puterii l-ar fi putut valida pe Szatmari.

Supoziţia lui Mang a fost confirmată de liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, care a recunoscut că unul dintre liberali, Teodor Suciu, care lucrează la Romsilva, a fost convocat la Bucureşti pentru data de 29 mai. „Cred că, în ultimul an, consilierii liberali au lipsit de la 3-4 ședințe, fără cele convocate ad-hoc sau de urgență. Noi nu ne opunem dezvoltării turismului și cred că dacă este urgent, se poate convoca o ședință extraordinară pentru mâine (n.r. - miercuri), joi sau luni”, a menţionat Avrigeanu.

Pasztor Sandor a anunţat, însă, că nu va mai apela la şedinţe extraordinare decât în caz de urgenţă, stabilind că următoarea întâlnire va fi programată pentru data de 21 iunie.