DSVSA Bihor a anunţat că au fost identificate alte două focare de pestă porcină africană, ambele în localitatea Ciocaia ce aparţine de orașul Săcueni. La nivel naţional sunt afectate 254 de localităţi din 28 de judeţe.

 

În prezent sunt patru focare active de pestă porcină africană (PPA) la porcul domestic din județ, toate în localități aparținând orașului Săcueni. Conform procedurilor, specialiștii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

„Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse 12 focare de PPA în localitățile Cherechiu, Cubulcut, Curtuișeni și Vășad, Tarcea și Galoșpetreu, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru aceste localități”, precizează DSVSA Bihor.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total fonduri de vânătoare afectate fiind de 10 (222 de cazuri).

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. „La această dată, la nivel de DSVSA Bihor, au fost despăgubiți integral toți proprietarii afectați până în data de 25 noiembrie și sunt în curs de finalizare dosarele de despăgubire aferente celor două focare nou diagnosticate, virarea sumelor cuvenite proprietarilor urmând a fi realizată în termenele prevăzute de legislație. (...) Totodată, vă informăm că DSVSA Bihor a accesat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în vederea creșterii capacității de diagnostic a PPA, precum și a operativității diagnosticării precoce a cazurilor de PPA din județ, un proiect în valoare de aproximativ 100.000 euro, prin care se urmărește înființarea la nivelul laboratorului din cadrul DSVSA Bihor a unei secții moderne de diagnostic rapid al PPA bazată pe tehnici de biologie moleculară”, a menţionat dr. Remus Moţoc, şeful DSVSA Bihor.

Pesta Porcină Africană evoluează în prezent în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare (dintre care 11 focare în exploataţii comerciale şi 4 focare în exploataţii de tip A), în alte şapte judeţe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreţi, conform unui comunicat de ieri al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 (în judeţul Satu Mare), şi până în prezent, au fost eliminaţi 540.591 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreţi. Până în data de 10 decembrie au fost despăgubiţi 13.701 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 330.659.590 de lei.