Consiliul Județean Bihor a adoptat luni, 16 noiembrie, în şedinţă extraordinară, proiectul de hotărâre privind trecerea imobilelor teren și clădiri din zona străzii Vlădeasa nr. 1 din domeniul public al județului Bihor în domeniul public al municipiului Oradea, în vederea realizării pe acest teren a unui Spital de Boli Infecțioase și Pneumologie.

„Construcția acestui spital este crucială pentru că actualele spații în care se desfășoară actul medical la Secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie ale Spitalului Municipal sunt improprii, iar eventuale lucrări de consolidare și reabilitare ale acestor spații nu ar asigura desfășurarea actului medical în condiții de eficiență. Acest nou spital va rezolva două aspecte majore: renunțarea la corpurile de clădire din spitalele vechi, de lângă magazinul Crişul şi de la TBC, de pe strada Izvorului, precum și gestionarea pacienților infectaţi cu coronavirus sau cu alte boli contagioase, fără ca activitatea Spitalului Municipal din Rogerius să fie blocată, așa cum este situația în această perioadă”, a declarat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Pentru construcția noului spital, în data de 2 noiembrie, s-a semnat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”. Protocolul de colaborare prevede transferul unui teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa din proprietatea Consiliului Județean Bihor în proprietatea Primăriei Municipiului Oradea – pas realizat prin hotărârea de luni. Totodată, Primăria Municipiului Oradea va asigura elaborarea studiilor necesare proiectului tehnic de execuție, respectiv serviciile de dirigenție de șantier și va face demersurile necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile (guvernamentale sau europene) pentru realizarea obiectivului. Ceilalți doi parteneri, Spitalul Județean și Spitalul Municipal, vor elaborara documentațiile tehnico-economice la nivel de studii de prefezabilitate și fezabilitate. Se vor edifica trei pavilioane, parter plus 4 etaje, unul destinat unității de primire şi terapie intensivă şi două pentru secțiile de infecțioase şi de pneumologie şi TBC. Prin tema de proiectare, o parte dintre parcări vor fi amenajate la subsolul clădirilor, terenurile rămase disponibile, peste 1,5 ha, urmând să fie zone verzi.