Deschiderea teraselor a fost planificată de către Guvern pentru data de 1 iunie, iar sezonul estival în România va începe de la 15 iunie.

„Promisiunea premierului este 1 iunie pentru terase şi 15 iunie pentru sezonul estival (...) în situaţia în care nu există derapaje majore în cifrele comunicate de Comitetul de Supraveghere a Situaţiilor de Urgenţă”, au anunţat reprezentanţii industriei de turism care au participat la o întâlnire cu Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a declarat anterior că va menţine terasele închise prin Legea instituirii stării de alertă.

„În articolul 8 din lege există posibilitatea, în alineatul 1, de a menţine închise terasele şi le vom menţine închise”, spunea Ludovic Orban.

Din cauza crizei Covid-19, sectorul HoReCa va pierde 2,4 miliarde de euro din totalul cifrei de afaceri, estimează Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). Iar din 400.000 de angajaţi, 320.000 vor fi concediaţi.

„Discuţiile au vizat stabilirea unui calendar de redeschidere a sezonului turistic în România, a activităţii teraselor şi cafenelelor, precum şi măsurile de sprijin necesare pentru redresarea acestui sector afectat de pandemia de Covid-19”, transmite şi Guvernul într-un comunicat de presă. Guvernul transmite că sunt în etapă avansată de pregătire mai multe măsuri de sprijinire a economiei de care va beneficia şi industria HoReCa.

Executivul a menţionat măsuri ca: acordarea de garanţii guvernamentale pentru creditele contractate de IMM-uri pentru capital de lucru şi investiţii, prelungirea acordării şomajului tehnic pentru sectoarele care nu îşi pot relua activitatea, într-o primă etapă, iar, ulterior, susţinerea din fonduri guvernamentale a unei părţi a cheltuielilor de salarizare pentru angajaţii ale căror locuri de muncă vor fi menţinute de angajatori.