Două evenimente de marcă vor avea loc vineri, 10 noiembrie, la Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Unul dintre ele este conferința „Microscopia electronică, o poartă către microcosmosul inaccesibil cu ochiul liber: o tehnică imagistică ce a schimbat felul în care înțelegem azi medicina și științele naturii”, susținută de conf. univ. dr. Lucian Barbu.

Cel de-al doilea eveniment este vernisajul expoziției de fotografii realizate cu microscopul electronic - „Microcosmos: natura văzută la microscopul electronic”. Manifestările sunt organizate de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Centrul de Microscopie Electronică „C. Crăciun”, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca - Facultatea de Biologie și Geologie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare a Tehnologiilor Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria municipiului Oradea.

Evenimentele vor avea loc vineri, 10 noiembrie, de la ora 12.00, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, precum și de la ora 13.00, în sala de expoziții temporare de la etajul III a instituției muzeale din Str. Armatei Române nr.1/A. Conferința susținută de dr. Lucian Barbu prezintă tehnica de obținere a imaginii de microscopie electronică, cu referire la obiecte sau preparate din domeniul medicinei și științelor naturii. Ea se adresează specialiștilor, dar și studenților și elevilor interesați de acest domeniu, care vor putea dialoga cu invitatul nostru pe marginea temei susținute. Expoziția este rezultatul activității științifice a Centrului de Microscopie Electronică „C. Crăciun” și prezintă o serie de imagini spectaculoase pentru public, obținute prin microscopia electronică, printre care reprezentări și analize ale firelor de păr de mamut lânos din colecția Muzeului Țării Crișurilor. Pe lângă informația științifică, imaginile prezentate au și o componentă cvasi-artistică dată de acuratețea detaliilor și a texturilor invizibile prin alte mijloace.

Accesul la cele două evenimente este gratuit, în limita a 150 de persoane. Expoziția va rămâne pe simezele muzeului până în 7 ianuarie 2024.