Şoferul în vârstă de 24 ani, din Telechiu, acuzat că a omorât doi pietoni în timp ce conducea un camion, a fost eliberat din arest, după şase zile petrecute în spatele gratiilor.

Judecătorii au admis contestaţia tânărului şi au înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar.

Un bărbat în vârstă de 35 de ani și un altul în vârstă de 30 de ani și-au pierdut viața, marțea trecută, după ce au fost acroșați de șoferul unui autotractor cu remorcă care a plecta apoi de la locul producerii accidentului. El a fost depistat de polițiști în trafic, pe raza localității Iernut, din Mureș.

Potrivit informațiilor transmise de IPJ Bihor, accidentul s-a produs marți, la ora 23.10, la intersecția drumului comunal 179 cu drumul județean 108I, în localitatea Telechiu.
„Un tânăr de 24 de ani, din Telechiu, în timp ce conducea un ansamblu de autovehicule format dintr-un autotractor cu care tracta o semiremorcă, nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj la dreapta, la intrarea pe drumul județean 1.08I dinspre drumul comunal 179, a efectuat un viraj larg, a intrat pe sensul opus de circulație, unde pe acostament, a acroșat un bărbat de 30 de ani și un altul de 35 de ani, ambii din Telechiu. În urma accidentului rutier, ambii pietoni au suferit leziuni care le-au provocat decesul”, a precizat comisarul șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. După producerea accidentului rutier, conducătorul auto a părăsit locul faptei fără încuviințarea organelor de poliție sau a procurorului. „În urma investigațiilor efectuate, polițiștii rutieri bihoreni au identificat cu operativitate autovehiculul implicat în accidentul rutier și bărbatul bănuit că l-ar fi condus. Acesta a fost depistat în trafic în localitatea Iernut, județul Mureș”, a mai precizat Alina Fărcuța. Ulterior, Cătălin Pașcalău a fost arestat preventiv dar a contestat măsura. Ieri, judecătorii au decis punerea lui în libertate. „Admite contestația formulată de inculpatul Pașcalău Cătălin Florin, împotriva încheierii penale pronunțată la data de 7.11.2019 (…) Respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de inculpatul Pașcalău Cătălin Florin, formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd, dispune luarea măsurii controlului judiciar, față de inculpatul Pașcalău Cătălin, pe o măsură de 60 de zile, începând cu 13 noiembrie 2019. Dispune punerea în libertate a inculpatului Pașcalău Cătălin Florin de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 3 din 7 noiembrie(…)”, se arată în soluţia pe scurt postată pe portalul Tribunalului Bihor.

Revoltă în rândul şoferilor profesionişti

Cazul a stârnit revoltă în rândul comunității de șoferi de camion, atunci când Ilie Matei (un șofer cu prezență publică puternică în mediul virtual) a expus conjunctura incidentului pe auto-bild.ro. Cătălin Florin Pașcalău, șoferul acuzat, a fost somat prin telefon să oprească și să aștepte o patrulă de poliție, la trei ore după incident. Poliția a folosit ca dovadă o filmare în care este văzut autocamionul acestuia efectuând o manevră de intrare pe un drum principal. În clip se poate observa cum șoferul abordează larg intrarea, ajungând pe acostamentul opus sensului său de mers, după care dă câțiva metri în spate, înainte de a-și continua drumul.  

Comunitatea de șoferi de TIR susține însă că este improbabil ca tânărul acuzat să fi accidentat pe cineva, dovadă fiind atât filmarea (în care nu se vede clar, în lumina farurilor, că ar fi fost cineva acolo), dar și detaliile privind starea în care se aflau corpurile victimelor – doi consăteni cu vârste de 30, respectiv 35 de ani.

Ilie Matei a scris într-o postare că „pe camerele de filmat din comună se văd cei doi la 20 de metri de intersecție, apoi timp de 4 minute nu mai sunt zăriți, ca mai apoi să fie văzut camionul lui Cătalin virând la dreapta. Are cineva vreo explicatie pentru dispariția celor doi din filmare timp de 4 minute și apoi să treacă copilul ăsta prin intersecția respectivă și să fie oprit după 3 ore pentru omor din culpă??”

Acesta a menționat și că „este imposibil să agăți ceva, bordură, vreun animal, o cracă sau vreun alt obiect fără a se lăsa o urmă vizibilă pe ansamblu! Este imposibil!! Cu atât mai mult când vorbim de doi oameni maturi făcuți pilaf !!”

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin, a declarat pentru Observator.tv că „e cel mai ciudat dosar de ucidere din culpă, accident, pe care l-am văzut în 18 ani de avocatură.” Analizând corpurile victimelor, acesta a constatat că „o victimă are ceva fracturi la coaste şi una hemoragie în zona femurală. Dacă trecea TIR-ul peste cei doi, trebuia să fie zdrobiţi. Poate peste o lună va ieşi raportul medico legal, până atunci sunt doar concluzii provizorii. Dar e total nejustificată arestarea. Omul, e clar, dacă a fost accident, nu şi-a dat seama.”