Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu, valabilă pentru întreg județul, în perioada 3 iunie, ora 15.00 - 4 iunie, ora 03.00, fenomenele vizate fiind „intensificări ale vântului (rafale în general de 60...80 km/h), vijelii, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, ploi torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50...60 l/mp”.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt. Pentru limitarea posibilelor  pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în  zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate. Totodată, ISU recomandă bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale. De asemenea, pentru prevenirea și limitarea efectelor ploilor abundente, pompierii bihoreni vă recomandă să curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale.

În cazul în care furtuna este iminentă: întrerupeţi orice activităţi în aer liber;

intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism; închideţi ferestrele şi uşile; evitaţi duşurile ori sălile de baie, deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate; deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. În timpul unei furtuni: dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ: puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi și reduceţi contactul cu pământul, încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică; nu vă întindeţi pe pământ; evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.. Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi; dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale; dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat. Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.