Arhitectul Eugen Pănescu a prezentat luni Planul Urbanistic Zonal realizat pentru centrul istoric al Oradiei, precum şi studiul finalizat cu privire la supraetajarea clădirilor din această zonă. Documentele sunt publicare pe site-ul Primăriei Oradea, fiind la dispoziţia celor intersaţi timp de 45 de zile, după care vor fi supuse aprobării în Consiliul Local. 

Într-un dintre sălile de la subsolul Primăriei Oradea a avut loc luni prezentarea Planului Urbanistic Zonal al Centrului istoric, precum şi recomandările privind supraînălţarea imobilelor cu un singur nivel din această zonă. Documentele au fost elaborate de firma Planwerk din Cluj-Napoca şi au fost prezentate de arhitectul Eugen Pănescu, cel care, de altfel, a realizat şi Planul Urbanistic General al Oradiei. Şi aceste documente s-au pliat pe dorinţele primarului Ilie Bolojan, care doreşte să impună proprietarilor clădirilor din zona centrală să-şi supraînalţe imobilele, astfel încât să creeze mai multe spaţii de locuit.

„Ne dorim o creştere a densităţii în zona centrală, pentru că acum este o densitate sub cea optimă”, a declarat primarul, înaintea prezentării, adăugând că prin regulamentul aferent zonei centrale se doreşte „scoaterea din zona de confort” a proprietarilor, astfel încât aceştia să ia deciziile corecte, care „vor fi benefice atât pentru proprietari, cât şi pentru oraş”. „Suntem interesaţi să schimbăm unele funcţiuni în zona centrală, astfel încât să fie un centru plin de viaţă”, a insistat el. Tocmai pentru a-i constrânge pe proprietari să-şi supraînalţe casele, în 2018, Consiliul Local a aprobat un regulament prin care, clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit, li se aplică un impozit majorat cu 50%. Hotărârea a fost atacată în contencios de Instituţia Prefectului, instanţa decizând anularea ei.

La începutul prezentării sale, arhitectul Eugen Pănescu a menţionat că „oraşele trebuie să trăiască din farmecul şi atractivitatea zonelor centrale. Considerăm că centrul Oradiei merită mai mult”. Tot el a menţionat că transformarea centrului istoric trebuie făcută „fără a afecta moştenirea oraşului” şi pe criterii de calitate. „PUZ-ul pentru zona protejată este un document legal şi are reguli obligatorii. În schimb, studiul de evaluare urbanistică a înălţimilor este un instrument nou, inovativ, care pune în discuţie potenţialul de dezvoltare al oraşului”, a menţionat Eugen Pănescu. Potrivit acestuia, în prezent, zona centrală a Oradiei seamănă cu un sat, după regimul de înălţime al clădirilor. „E o situaţie care dă de gândit”, a afirmat arhitectul, adăugând că în studiu s-a propus o înălţime minimă de parter plus un etaj, dar şi un regim de înălţime recomandat. Potrivit studiului, centrul istoric împreună cu arterele principale ale oraşului, au o suprafaţă construită de 3,1 milioane metri pătraţi, care ar putea creşte la 4,3 milioane metri pătraţi. Pănescu a prezentat şi o analiză cost-beneficiu aplicabilă pentru clădirile care ar urma să fie supraetajate, menţionând că, pe baza datelor din piaţă, costul investiţiei ar fi de 400 euro/mp construit, banii urmând să fie recuperaţi fie din vânzarea imobilelor, fie din închiriere. „Durata de recuperare a investiţiei este de 15 - 20 ani, ceea ce este o situaţie normală şi sănătoasă. Profiturile sunt de şase cifre şi investiţiile sunt mici”, susţine Pănescu. În documentele prezentate se prevede şi reducerea treptată a locurilor de parcare obligatorii şi protejarea curţilor şi grădinilor. „Acest studiu nu-şi propune să ia fiecare clădire mică şi să o înalţe, însă potenţialul e la clădirile mici”, a menţionat arhitectul la intervenţiile celor din sală. Tot el a insistat că „nu există obligativitate impusă prin PUZ sau prin studiu” cu privire la supraînălţare, ci „e o problemă de conştiinţă colectivă”. „Am făcut aceste reguli pentru a încuraja transformarea centrului. Dacă nu există reguli, oraşele nu ştiu ce potenţial au. Dacă transformarea nu e impulsionată se ajunge la o decădere a zonei centrale”, a mai afirmat Eugen Pănescu. La final, primarul Oradiei a intervenit insistând că „primăria trebuie să creeze condiţii pentru ca dezvoltarea centrului să se facă în condiţii bune”, fără să se iasă în decor. „Studiul are legătură cu semnalizarea ieşirii din confort, nu obligă la nimic. Semnalizează o oportunitate. Sunt convins că piaţa, proprietarii vor face ca faţa acestui oraş să se schimbe. Nu putem opri evoluţia”, a mai menţionat primarul.