Stația termică geotermală construită pe strada Făgăraşului, în vecinătatea Oradea Arena, a fost inaugurată ieri. Unică în România prin modul în care energia termică este produsă din apă geotermală prin utilizarea pompelor de căldură, noua staţie termică va deservi aproximativ 5.000 de locuitori din cartierul Ceyrat şi zona Blajovici-Goga, precum şi Sala Polivalentă.

Situată pe strada Făgărașului, stația a fost inaugurată miercuri, 15 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă care a marcat finalizarea „Proiectului de valorificare a energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona sălii polivalente”. Valoarea investiției a fost de 3,8 milioane de euro, din care 1,7 milioane euro reprezintă fonduri nerambursabile, diferența fiind asigurată din fondurile proprii ale municipiului. Sursa de finanțare a proiectului este „Programul pentru energie în România”, finanțat prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia 2014-2021.

Primarul Florin Birta a menţionat că staţia termică geotermală, realizată cu fonduri norvegiene, de pe strada Făgăraşului deserveşte aproximativ 5.000 de locuitori ai cartierelor Ceyrat și Blajovici - O. Goga, respectiv 1.600 de apartamente, precum și noua Sala Polivalentă.

„Municipiul Oradea pune accent din ce în ce mai mult pe acest tip de proiecte. În proiectul de față, apa geotermală este extrasă prin forajul din incinta Universității. Aici, în stație, se prepară agentul termic și tot ceea ce pleacă de aici se reinjectează într-un puț de reinjecție în cartierul Ceyrat - deci nimic nu se aruncă, totul se refolosește. Astfel, toate blocurile din Cartierul Ceyrat, Sala Polivalentă și noile blocuri care se vor construi în zona Octavian Goga vor fi alimentate prin această stație geotermală. Așa cum se știe, avem și alte proiecte legate de apa geotermală, precum Nufărul I Geotermal și Geotermal Ioșia-Sud, proiecte care ne vor face tot mai puțin dependenți de partea de gaz. La finalizarea acestor proiecte, aportul de apă geotermală în rețea va crește de la 5% la 15%”, a declarat primarul. El a precizat, însă, că preţul gigacaloriei plătite de populaţie nu va scădea: „Intenţia noastră este ca atunci când subvenţia la plata încălzirii pentru populaţie se va retrage, după cum cere Uniunea Europeană, gigacaloria să aibă un preţ suportabil de către orădeni”.

„Partea de noutate a acestei investiții constă în faptul că avem o eficiență energetică, mărită prin utilizarea unei așa-numite trepte 2 de putere, pompe de căldură care extrag o cantitate suplimentară din apă geotermală. Astfel, apa geotermală intră în stație cu o temperatură de 82 grade Celsius și reușim să o reinjectăm cu 20 de grade Celsius. Este un element de noutate unic deocamdată în România”, a menţionat managerul de proiect Daniel Ţigan, din cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) a Primăriei Oradea.

Potrivit acestuia, în cazul iernilor grele, cu temperaturi sub minus 15 grade Celsius, noua staţie geotermală mai dispune de o treaptă de putere, a 3-a, asigurată prin racordarea la Magistrala 2 de termoficare a oraşului. Astfel, temperatura agentului termic produs de staţie poate fi crescută cu agent termic produs din CET.

Proiectul a presupus realizarea următoarelor șapte obiective: stația termică geotermală (STG) din strada Făgărașului, rețea de apă geotermală, racord la rețeaua de transport M2 situată pe b-dul Decebal; Treapta 2 - Pompe de căldură; Treapta 3 - (STG) necesară pentru aportul de energie termică din SACET; racord electric de alimentare a STG și rețeaua de agent termic de la STG la consumatori.