Duminică, 28 mai, Oradea pedalează pentru viață. Traseul pornește din curtea Liceului „Don Orione”, fiind așteptați cât mai mulți oameni, care pot demonstrara implicare, solidaritate, grija pentru sine și pentru cei din jur.

Acțiunea în sine se încadrează evenimenteor urbane, care își propun sensibilizarea opiniei publice în direcția unei vieți sănătoase, a unei educații sustenabile pentru copii, în condițiile în care bicicleta este un instrument al schimbării, mijloc de transport și de agrement în același timp.

Evenimentul este organizat de Asociația „Italieni din Bihor” și de Liceul „Don Orione”, ca parte a proiectului caritabil Oradea (România) - Trieste (Italia), proiect ce mijlocește și susține financiar intershipuri realizate de medici orădeni în cadrul spitalului pedriatic „Burlo Garofolo” din Trieste. Proiectul asigură, totodată, în cadrul aceluiași spital italian, accesul la tratamente de specialitate pentru copiii bihoreni cu afecțiuni rare.

Pe lângă organizatori, s-au alăturat acestui demers Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Poliția Rutieră Bihor, care, pe lângă asistența asigurată evenimentului, a organizat, în curtea Liceului „Don Orione”, atât un curs de educație rutieră pentru copii, cât și jocuri gonflabile (tobogane), care să-i țănă ocupați pe cei mici.

Caracterul caritabil al evenimentului derulat pe biciclete este completat de participarea Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, a DSP Oradea și a studenților voluntari de la Facultatea de Medicină și Farmacie, din cadrul Universității din Oradea. În autobuzul Centrului de Transfuzii, plasat în curtea Liceului „Don Orione”, sunt invitați toți cei prezenți să doneze, dacă doresc, sânge. Orice gest al acestora este un pas înainte în salvarea unei vieți, și fiecare persoană care va dona după posibilități, fie că pedalează sau nu, va primi o șapcă și un număr de participare cu care, la sfârșitul competiției, va participa la o tombolă.

Fără sponsori, evenimentul nu ar fi putut avea loc, motiv pentru care organizatorii au ținut să le mulțumescă prin intermediul ziarului Crișana.