Trupa Tincart, formată din actori amatori, elevi ai liceului tincan, a obținut locul I la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Arte „Muzite”, care s-a desfășurat, recent, în Sozopol, Bulgaria.

Pentru că în 2018 Marele Trofeu Stage - International Youth Theater Festival – Cluj a mers în Croația, juriul festivalului de teatru de la Cluj (ajuns anul acesta la cea de-a X-a ediție), prin președintele său, scriitorul Radu Țuculescu, și directorul executiv al Fundației Părinți din România, Cristina Grigore, a decis ca, la Festivalul International de arte Muzite, Sozopol, Bulgaria, să fie trimisă Trupa Tincart, formată din actori amatori, elevi ai liceului tincan: Patrik Bucsko, Alexandra Ciotea, Paula Judea, Cătălin Teglaș, Cătălin Mihali, Anasztazia Koteles, Flavius Dănilă și veterana trupei, prof. Carmen Monica Anton.

Festivalul Internațional de arte Muzite este un concurs de festivaluri multi-gen și prezintă toate artele: teatru, dans, cântec, pictură, care adună mii de concurenți din întreaga lume în Bulgaria (Rusia, Cehia, Slovacia, Germania, România, Cuba, Letonia ș.a.)

Festivalul, ajuns la cea de-a XIV-a ediție, se desfășoară cu sprijinul vicepreședintelui Republicii Bulgaria. Evenimentul face parte din programul cultural al orașului Sozopol și din calendarul cultural al Ministerului Culturii al Republicii Bulgaria și este organizat de Asociația „Muzite” Sozopol și de Primăria Municipiului Sozopol, cu ​​contribuția generoasă a primarului municipiului Sozopol.

Juriul concursului este internațional - cercetători ai Academiei de Științe din Bulgaria și prestigioase universități internaționale, artiști aclamatori, directori de festivaluri internaționale, manageri de asociații de artă, deținători ai Marelui Premiu în diferite arte din edițiile anterioare ale festivalului.

Trupa TincArt s-a întors cu multe premii și trofee de la acest festival, desfășurat în perioada 10-15 iulie 2019 (International youth festival of arts „Muzite”): Premiul 1, pentru cel mai bun spectacol – piesa de teatru „Pijamale / Mă iubește femeile”; Premiul special - cel mai bun actor în rol principal - Patrik Bucsko, pentru rolul Miți Săpunaru; Premiul special - cea mai bună actriță în rol secundar - Anton Carmen Monica, pentru rolul Analina; Premiul „Cel mai bun scenariu” - prof. Iuliu Orban, scenariul piesei „Pijamale/Mă iubește femeile”; Premiul  „Cea mai bună regie” – prof. Iuliu Orban,  regia piesei „Pijamale/Mă iubește femeile”; Diplomă pentru succes și pentru contribuția la festivalul Muzite - ediția 2019.

Deplasarea Trupei TincArt la acest festival a fost posibilă, pe lângă sprijinul oferit de Fundația Părinți din România Cluj, și cu sprijinul oferit de Primăria Tinca, reprezentat de primar, ing. Teodor Coste, care sprijină activitatea trupei încă de la înființarea sa, din decembrie 2013, și care este prezent la toate evenimentele culturale din localitate.

Trupa TincArt a devenit astfel un „brand” al comunei Tinca, numele comunei bihorene fiind astfel cunoscut atât în țară, cât și în străinătate.

Atmosfera de neuitat și energia creativă - pozitivă a concurenților au transformat festivalul „Muzite” într-o emblemă a orașului Sozopol și un eveniment cultural major, simbol al prieteniei și multiculturalismului și un pod stabil pentru schimbul de tradiții și valori.