În urma centralizării informațiilor raportate de unitățile de învățământ către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor, s-au identificat 10 elevi diagnosticați cu Covid-19 din 8 școli, 18 cadre didactice, 3 cazuri în rândul personalului didactic auxiliar și 3 cazuri în rândul personalului nedidactic.

Având în vedere această situație, 7 formațiuni de studiu își desfășoară activitatea online: câte o formațiune de studiu la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea și 3 formațiuni de studiu la Liceul Teoretic „Hortvath Janos” Marghita, însumând 142 de elevi.

„În ce privește scenariile în care școlile își desfășoară activitatea, avem, la nivelul învățământului preuniversitar bihorean, următoarea situație: în scenariul 1 se află 514 școli, respectiv 42.353 elevi, în scenariul 2 se află  200 de unități de învățământ, unde 26.207 elevi sunt prezenți fizic, iar 21.489 studiază online, în scenariu roșu nu funcționează nicio unitate de învățământ. 476 de elevi studiază online, motivat medical, iar 41 de cadre didactice își desfășoară predarea online din același motiv”, se afirmă într-un comunicat al IȘJ Bihor.

De asemenea, în această perioadă, în contextul amenajării unor centre de vaccinare destinate personalului din învățământ, s-au centralizat intențiile de vaccinare în rândul personalului din învățământ. Dintre cadrele didactice cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția pentru vaccinare 1.076, dintre cei cu vârsta peste 55 de ani 190 cadre didactice, dintre personalul didactic auxiliar și nedidactic cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția 313, iar cu vârsta peste 55 de ani, 116. Pe categorii de vârstă, nivel de predare și categorii, situația este următoare: la ciclul preșcolar: 234 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 44 peste 55 de ani; la ciclul primar, 246 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 42 peste 55 de ani; 13 cadre didactice din învățământul special sub 55 de ani, 7 cadre didactice peste 55 de ani; ciclul gimnazial, 315 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 37 cadre didactice peste 55 de ani; învățământul liceal, 268 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 60, personal didactic peste 55 de ani; 131 personal didactic auxiliar și nedidactic sub 55 de ani, respectiv, 116 din această categorie peste 55 de ani.

Vaccinarea, la începutul lunii martie!

În perioada 1-7 martie sunt propuse spre amenajare centre de vaccinare destinate personalului din învățământul preuniversitar. Se va administra, persoanelor sub 55 de ani, vaccinul AstraZeneca, în incinta Maternității din Oradea, Sala de sport din Beiuș, Sala de sport de la Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, iar celor peste 55 de ani, vaccinul Pfizer în Orăselul Copiilor din Oradea.                                                                    

În cadrul unei videoconferințe cu directorii unității de învățământ, organizată în cursul zilei de luni, au fost invitați reprezentați ai Direcției de Sănătate Publică Bihor care au prezentat aspecte legate de campania de vaccinare cu accent pe cea care vizează personalul din învățământul preuniversitar. Cadrele didactice care s-au programat pentru alte centre decât cele amenajate pentru personalul din învățământ din perioada 1-7 martie pot participa conform planificării. Cei care doresc să renunțe pentru motivul alegerii unui alt vaccin pot să o facă menționând că se vor putea vaccina în etapa în care se va administra acel timp de vaccin. De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost subliniată importanța triajului elevilor și rolul pe care îl are personalul medical în administrarea testelor rapide. Pentru instruirea personalului medical care gestionează testele rapide din cadrul unităților de învățământ Direcția de Sănătate Publică Bihor organizează instruiri săptămânal marți și miercuri, începând cu ora 14.00, la sediul instituției.

În cadrul aceleiași videoconferințe, s-au prezentat aspectele referitoare la modul de organizare și implementare a Programului Școală după Școală conform metodologiei din 2021 a Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății. În acest sens s-a transmis o solicitare către unitățile de învățământ în vederea întocmirii documentației specifice acestui tip de program, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare. Implementarea acestui program vine ca răspuns la nevoile părinților elevilor.