Concursul pentru ocuparea posturilor de director medical, director economic, director tehnic şi director de îngrijiri desfăşurat la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor a ajuns la DNA Oradea, după ce doi angajaţi ai instituţiei s-au prezentat, ieri, în faţa procurorilor, acuzând mai multe ilegalităţi.

Pentru ocuparea celor patru posturi de membri ai Comitetului Director a fost organizat un concurs săptămâna trecută, după ce, toate cele patru funcţii de director au fost ocupate interimar încă din 2015, deşi legea limitează interimatele la o perioadă de 6 luni. Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă şi Gencsi Laszlo, au fost numiţi interimari în urmă cu patru ani, deciziile fiind prelungite până anul acesta. Pentru funcţia de director economic şi-au depus dosarele de candidatură Liviu Sabău Popa, fostul manager Gheorghe Pintea şi fostul director economic de până în 2015, Remus Cacuci. Pentru funcţia de director tehnic a candidat cel numit interimar în 2015, Adrian Stângă, pentru poziţia de director de îngrijiri a existat un singur candidat, interimarul Gencsi Laszlo, iar pentru cea de director medical s-au înscris dr. Nicu Buciuman, dr. Szabo Edit dar şi fostul manager al SAJ, dr. Tiberiu Bondar, condamnat la închisoare cu suspendare şi obligat la plata unor daune pentru prejudiciul adus serviciului pe care l-a condus. După ce dosarele candidaţilor au fost acceptate, concursul a debutat luni, cu proba scrisă şi a continuat cu prezentarea proiectului managerial şi apoi susţinerea unui interviu. La final, toţi cei trei interimari au fost declaraţi câştigători, funcţia de director economic revenindu-i lui Liviu Sabău Popa, cea de director tehnic lui Adrian Stângă, director de îngrijiri - Gencsi Laszlo iar postul de director medical – Tiberiu Bondar. Contracandidaţii interimarilor, dar şi alţi angajaţi ai SAJ au depus mai multe reclamaţii atât la managerul instituţiei cât şi la Ministerul Sănătăţii, invocând mai multe nereguli. Ieri, o sesizare a fost depusă şi la DNA Oradea. Potrivit reclamanţilor, neregulile vizează mai multe aspecte. Unul dintre ele este faptul că, deşi mai mulţi candidaţi au solicitat ca proba scrisă a concursului să fie filmată, comisia de examen a refuzat categoric, deşi inclusiv concursurile pentru ocuparea posturilor de şoferi sunt filmate. 

„Am venit să aduc probe suplimentare cu privire la fraudarea concursului, nu că până acum nu am adus destule, dar nu s-au luat măsuri. Concursul a fost fraudat cu acordul doamnei ministru, care cunoaşte situaţia, am vorbit cu dânsa, dar nu s-a luat nicio măsură. Concursul a început cu validarea dosarelor pentru unii care nu îndeplineau anumite condiţii, criterii dintr-un ordin semnat chiar de ministru. Nu au vechimea, nu au specialitatea necesară pentru ca să îşi poată desfăşura activitatea. Sabău nu are vechime ca şi economist. Dânsul mai are nişte probleme cu legea pentru că a dat, prin încredinţare directă, fără să treacă prin compartimentul de achiziţii, peste limită, un contract la o firmă de telefonie, cu costuri de cinci ori mai mari decât facturile achitate până atunci. Se pare că sunt mai multe contracte, am făcut o cerere la Curtea de Conturi. Ei sunt interimari din 2015, deşi legea prevede o perioadă de 6 luni doar. Au fost plătiţi ilegal. Adrian Stângă are lipsă vechime în specialitatea studiilor. El este absolvent de Energetică iar confirm fişei postului de director tehnic, va gestiona parcul auto”, a declarat  Adrian Marcon, ambulanţier în cadrul SAJ, unul dintre cei care s-au prezentat la DNA Oradea ieri dimineaţă.

Nemulţumit de felul în care s-a desfăşurat concursul este şi dr. Nicu Buciuman, candiat pentru postul de director medical, care a ajuns şi el, ieri, la DNA. „Noi am cerut să se filmeze dar am fost refuzaţi categoric. Cei patru candidaţi care au câştigat s-au aşezat toţi în ultima bancă şi au terminat în 10 – 20 de minute. Au fost 50 de întrebări la proba scrisă, nu aveai timp nici să le citeşti în 10 minute. Mai multe nereguli au fost. Trebuia să începem la 9.00, am început la ora 11.30. În aceeaşi zi ne-au anunţat că trebuie să susţinem şi proiectul, fără ca modificarea asta să ni se aducă la cunoştinţă”, a precizat dr. Nicu Buciuman. Adrian Marcon susţine că a mai depus sesizări la DNA Oradea, rămase deocamdată fără vreun rezultat, motiv pentru angajatul SAJ a precizat ieri că se va adresa Inspecţiei Judiciare. „Dacă DNA tergiversează lucrurile mă voi adresa Inspecţiei Judiciare şi le voi trimite toate probele. Aceste lucruri trebuie să fie rezolvate cu celeritate pentru că ne afectează pe toţi”, a mai declarat Marcon.