Proiectul privind reabilitarea clădirii fostei Garnizoane, actual sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, de la demisol până la etajul I, precum şi amenajările exterioare a fost finalizat. Finanţarea, în valoare totală de 21,645 milioane lei, a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

La conferința de închidere a proiectului „Reparații capitale și amenajări interioare sediu nou - Muzeul Țării Crișurilor Oradea - lucrări de amenajare incintă și amenajări speciale de muzeu” au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, istoricul Gabriel Moisa, actualul manager al Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, fostul director al MTC, precum şi arh. Mihai Palcu, managerul de proiect din cadrul Direcţiei Tehnice a CJ Bihor.

Vicepreşedintele Călin Gal a menţionat că proiectul „Reparaţii capitale şi amenajări interioare sediu nou - Muzeul Tării Crişurilor Oradea - lucrări de amenajare incintă şi amenajări speciale de muzeu” este unul din cele şase proiecte derulate începând din anul 2006, când muzeul s-a mutat din Palatul Baroc (fostul sediu al MTC, retrocedat Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei - n.r.) în noul sediu din strada Armatei Române nr. 1A. Prin proiectul finanțat prin POR, în valoare de 21,645 milioane lei, s-a realizat amenajarea expoziţională de la etajul I, partea de Lapidarium din demisol şi zonele din Corpul A1 şi o serie de lucrări de amenajare exterioară. Ultimul proiect din acest grup, pentru reabilitarea etajelor II şi III, care se va încheia în data de 21 decembrie, este finanţat prin programul Interreg Ro-Hu.

„Am ajuns într-o zi care pentru mine înseamnă foarte mult, ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat până am fost director în 2021. Ceea ce este important, dincolo de licitaţii, de o serie de piedici, este că astăzi suntem la finalul unui drum pe care l-aş pune sub semnul victoriei unei instituţii culturale, emblematică pentru judeţul Bihor, un brand, după cum se ştie”, a declarat Aurel Chiriac, care era director al MTC în 2006 când au început primele lucrări de amenajare la noul sediu al instituţiei de cultură. „Simt o mulţumire deosebită, o împlinire care este firească, nu doar a mea, ci, de fapt, a celor care înţeleg că această instituţie este una emblematică pentru judeţul Bihor. Un muzeu-pilot pentru întreaga Românie. Este exemplul cel mai vizat şi apreciat de către specialiştii muzeelor din ţară, din punct de vedere muzeotehnic, al scenografiei muzeale. Noi am ieşit din tiparele care funcţionau până nu de mult în muzee. Din păcate, înainte era uniformizare la nivelul expunerii, în ce priveşte ideologia tematică; de acum, însă, personalitatea fiecărui muzeu este dată de ceea ce are specific. Practic, suntem o instituţie care se poate admira, ceea ce este foarte important. La ora actuală, noi avem nişte depozite care garantează integritatea patrimoniului şi care rezistă pe veci, aş spune”, a mai menţionat Aurel Chiriac.

 „Poate pare că ne lăudăm, dar muzeul nostru este un model de urmat pentru muzeele din țară și nu numai”, a declarat actualul director al MTC, Gabriel Moisa. El a subliniat valoarea patrimoniului găzduit de instituţie, cele peste 550.000 de obiecte de patrimoniu, din care doar sub 10% sunt expuse în prezent în sălile de vizitare.