Consiliul Judeţean Bihor s-a întrunit ieri în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi figurând doar două proiecte, ambele legate de realizarea şi exploatarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic. Proiectele au fost votate de toţi consilierii prezenţi. Proiectul de înfiinţare a parcului Ştiinţific, în valoare de 7 milioane de euro, va fi depus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional.

 

Şedinţa extraordinară a CJ Bihor a fost convocată pentru a fi aprobate ultimele documente necesare pentru depunerea spre finanţare europeană a proiectului de înfiinţare a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic. Astfel, a fost apobat, cu unanimitate de voturi, contractul de asociere în participaţiune încheiat între Judeţul Bihor (CJ Bihor), Universitatea din Oradea şi societatea Parcuri Industriale Bihor pentru realizarea şi exploatarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic. De asemenea, a fost aprobată, tot cu unanimitate de voturi, darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a unui teren de 7.622 mp pe strada Ceyrat către societatea Parc Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, pentru a putea fi construit imobilul. Odată primit acordul consilierilor, proiectul va putea fi depus spre finanţare prin POR 2014-2020, termenul limită fiind 13 februarie, ora 12.00. Celelalte documente necesare pentru depunerea proiectului fuseseră votate în şedinţa anterioară, fiind suficiente voturile consilierilor PSD-UDMR-ALDE, însă acestea două aveau nevoie şi de voturile PNL pentru a putea fi aprobate. Dacă la şedinţa precedentă liberalii au refuzat să voteze, de această dată s-au răzgândit, motivând că „PNL nu blochează proiectele cu finanţare europeană”. 

Potrivit contractului de asociere dintre celel trei părţi, parcul ştiinţific „se înfiinţează în scopul utilizării rezultatelor activităţii de cercetare şi aplicării tehnologiilor avansate în economie şi în scopul creşterii participării Universităţii din Oradea la procesul de dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie”. „Scopul este prestarea de către Universitate a unor servicii de transfer tehnologic către agenții economici din Bihor. Vorbim aici despre transfer tehnologic în domenii variate, cum ar fi eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și Securitate, Sănătate, Bioeconomie, Energie, Mediu și schimbări climatice. Beneficiari ai proiectului vor fi companiile din Oradea, județul Bihor și regiunea Nord-Vest care își desfășoară activitatea atât în Parcurile Industriale, cât și în afara acestora. Se dorește crearea unor centre de cercetare private și publice (prin utilizarea infrastructurii și a serviciilor nou create și prin comercializarea rezultatelor cercetării), Start-up-uri, Spin-off-uri – prin accesul la infrastructura de birouri și utilități precum și accesul la laboratoare și echipamente tehnice, sprijinirea doctoranzilor și cercetătorilor – prin accesul la locuri de muncă în domeniul CDI”, menţiona rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, la momentul în care a fost anunţată intenţia de înfiinţare a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic. Valoarea proiectului este de 7 milioane euro.