Melomanii orădeni sunt pasionați de concertele cu muzică din filme, dovadă că toate biletele pentru concertele care vor avea loc astăzi, 14 iunie, și mâine, 15 iunie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Oradea, s-au epuizat deja. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Werner Gábor din Ungaria.

Programul cuprinde titluri celebre din producția filmografică a ultimelor decenii, fiind completat și cu proiecţia unor imagini din filme: Superman, The Godfather, Roger Moore medley, Gladiator, Forest Gump, Interstellar, Batman, Harry Potter - Harry’sWondrous World, Mission Impossible, Perl Harbor, Da Vinci Code, Pirates of the Caribbean, Inception, Scent of a Woman, Star Wars - Binary Sunset, Ewoks, Main title.

„Instituția noastră a inclus acest gen de muzică în stagiunea de concerte încă din anul 2011. Văzând succesul foarte mare al acestor producții, de atunci, în fiecare stagiune ne prezentăm cu astfel de programe. Ele au fost dirijate de maestrul Shinya Ozaki, din Japonia, de maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi și, pentru a treia oară, de maestrul Werner Gábor din Ungaria”, a anunțat Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, într-o conferință de presă.

Werner Gábor s-a născut în 1969, la Budapesta. A început să cânte la violoncel la vârsta de 5 ani, apoi la pian și percuție. A absolvit Facultatea de Arte „Liszt Ferenc” din Győr, secția violoncel. Din 1991, este membru al Orchestrei Simfonice MÁV. A fost membru al mai multor formații camerale, precum și al Cameratei Transsylvanica (1990-1993), Sonora Hungarica (1993-1995) și al Orchestrei de Cameră „Hubay Jenő” (1996-1999), mai târziu cântă și în formația „Magyar Virtuózok” din Budapesta. În 1997, a fost admis la Universitatea de Muzică „Liszt Ferenc”, unde a obținut diploma de dirijor, sub îndrumarea prof. Lukács Ervin și Gál Tamás. A participat la masterclass-uri susținute de Yuri Simonov. Din 1999, este director artistic al Orchestrei de Cameră din Heves, iar începând din 2000 este și dirijor la Orchestra Simfonică „Dohnányi” din Budafok. A participat la mai multe festivaluri de mare renume, precum „Művészetek völgye” (Valea artelor) și Festivalul din Zemplén. De asemenea, a realizat numeroase concerte în Ungaria, Olanda, Italia, Germania, Elveția și Austria. În 2002, a participat la Festivalul Sant Feliu de Guíxols din Spania și tot în același an a fost distins cu Premiul „Donáth”. Din 2005, este invitat frecvent să dirijeze orchestre simfonice din Transilvania.

„Maestrul Werner Gábor are o echipă tehnică ce se ocupă de selectarea imaginilor din filme. Domnia sa este și cel care a orchestrat majoritatea acestor lucrări și le-a potrivit cu imaginile selectate, de aceea repetițiile se desfășoară deja cu proiecție, pentru că dumnealui trebuie să sincronizeze orchestra cu imaginile. Din experiența anilor trecuți, vă pot spune că aceste producții sunt deosebit de populare. Și de această dată, mai sunt doar câteva bilete pentru al doilea concert - cel de vineri, 15 iunie”, a precizat Vasile Foica.

Melomanii orădeni sunt invitați și duminică, 17 iunie, de la ora 19.00, în sala Filarmonicii, unde Orchestra Simfonică din Seghedin va prezenta un concert extraordinar, în afara stagiunii, sub bagheta dirijorului Gyüdi Sándor. De asemenea, miercuri, 20 iunie, de la ora 19.00, tot în Sala de concerte „Enescu-Bartók”, va avea loc un concert de muzică contemporană, susținut de Ansamblul CentriFUGA din Budapesta, iar joi, 21 iunie, la Basilica Romano-Catolică, Orchestra și Corul Filarmonicii orădene (dirijor Okatsu Shuya - Tokio, dirijorul corului - Laszloffy Zsolt), vor susține un concert în cadrul Festivalului cultural European Music Open, eveniment organizat de Primăria Oradea.